Rozhledna Suchý vrch nabízí úchvatné výhledy na Podorlicko po celý rok

Rozhledna Suchý vrch. Foto: Kramářova chata na Suchém vrchu
Rozhledna Suchý vrch. Foto: Kramářova chata na Suchém vrchu

Vyrazte do přírodního parku Suchý vrch – Buková hora za výhledy. Rozhledna Suchý vrch je vyhlídková věž, ze které se můžete kochat nádhernými sceneriemi zasněžené krajiny, jarně rozkvetlé přírody, vnímat opojnou vůni léta nebo barevnou krásu podzimu. Vyhládlo vám po výstupu na věž? Navštivte Kramářovu chatu, která se za dobu své existence společně s rozhlednou stala symbolem samotného Suchého vrchu i blízkého okolí v regionu Podorlicka.

Bukovohorskou hornatinu stráží rozhledna Suchý vrch

Nejvyšším vrcholem Bukovohorské hornatiny, podřazené celku Orlických hor, je Suchý vrch (995 m n. m.). Nedaleko stojí zajímavá vyhlídková věž, rozhledna Suchý vrch, jež je součástí Kramářovy chaty. Původně byla vodárenskou věží, a to v letech 1931-1932  podle návrhu architekta A. Patrmanna. Tvar betonové rozhledny, která je vysoká 33 m a na vyhlídkovou plošinu ve výšce 22 metrů vede 128 schodů, připomíná hřib. Výlet na rozhlednu Suchý vrch si můžete naplánovat po celý rok. V letních měsících můžete vyrazit pěšky po jedné ze značených turistických tras, v zimě je zde ráj běžkařů, takže nasaďte běžky a hurá na některou pravidelně udržovanou trať.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Vyhlídková věž a Kramářova chata na Suchém vrchu. Foto: Kramářova chata na Suchém vrchu
Vyhlídková věž a Kramářova chata na Suchém vrchu. Foto: Kramářova chata na Suchém vrchu

Rozhledna Suchý vrch potěší krásnými výhledy

Během výstupu na rozhlednu Suchý vrch si můžete prohlédnout výstavu historických fotografií, které ukazují chatu a rozhlednu od roku 1926, a pak se kochat dechberoucími výhledy na Orlické hory, masiv Králického Sněžníku, Jeseníky, Polsko (Kladskou kotlinu), Orlickoústecko. A při pěkném počasí můžete dohlédnout i na vzdálenější Krkonoše.

Kramářova chata s rozhlednou na Suchém vrchu vás pohostí

Cílem mnoha turistů je nejen rozhledna Suchý vrch, ale také Kramářova chata, která se po devíti letech od vyhoření v roce 2003 znovu otevřela veřejnosti. Rekonstrukce byla provedena s maximálním ohledem na původní podobu chaty z 30. let 20. století. Užijte si svou dovolenou v každém ročním období v Kramářově chatě, nabízí kvalitní a příjemné zázemí, a to dokonce bezbariérové (kromě rozhledny).

Rozhledna na Suchém vrchu. Foto: Kramářova chata na Suchém vrchu
Rozhledna na Suchém vrchu. Foto: Kramářova chata na Suchém vrchu

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době a vstupném najdete na internetových stránkách Kramářovy chaty, klikněte zde.
Cesta na rozhlednu a ke Kramářově chatě na Suchém vrchu je po silnici č. 11. Jeďte do kopce a až se dostanete na vrchol (Červenovodské Sedlo – u silnice parkoviště a dřevěný srub – informační centrum), tak zabočte po jediné asfaltové cestě do lesa. Za 3,5 km budete v cíli. Příjezdová komunikace z hlavní silnice je v zimě pravidelně udržovaná, a tedy sjízdná pro všechny automobily se zimním obutím.

Místo výletu

Kraj: Pardubický
Okres: Ústí nad Orlicí
Obec: Orličky

Kontakt

Rozhledna Suchý vrch
Kramářova chata

CVS Žamberk, s.r.o.
Orličky 186
561 55 Orličky

tel.: +420 702 028 153
e-mail: recepce@suchak.cz

web: www.suchak.cz
web: www.suchyvrch.com

Tip na fajn výlet

Navštivte vojenské muzeum Králíky, které najdete nedaleko stejnojmenného města. Na své si přijdou zájemci o vojenskou historii.