Muzeum Karlova mostu: Poznejte život mostu a lidí kolem něj

Karlův most v Praze. Zdroj: Pixabay.com/Drahunkas
Karlův most v Praze. Zdroj: Pixabay.com/Drahunkas

Chcete se dozvědět více o stavbě Karlova mostu? Udivují vás mnohdy protichůdné informace o proběhlé opravě? Navštivte Muzeum Karlova mostu a vstupte do světa našich předků. Dozvíte se, jak středověcí řemeslníci stavěli Karlův most, jak žili a pracovali jeho stavitelé a mnoho dalších známých i méně známých historických údajů. 

Muzeum Karlova mostu vypráví

Korunovační průvody i války, slavnosti i povodně, výjimečnost i každodennost – vše o Karlově mostě! Muzeum Karlova mostu v několika sálech původního špitálu Křížovníků a kostela sv. Františka vám v mnoha rovinách přiblíží zejména mostní stavitelství a vše, co s ním souvisí. S jasným důrazem na Karlův most mapuje historii spojení obou pražských břehů. Prohlédnete si kamenné stavební prvky mostní architektury, původní řemeslnické nástroje, rekonstrukce dobových stavebních strojů (mimo jiné čtyřmetrový vrátek) a rekonstrukce založení mostního pilíře v měřítku 1:2.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Muzeum Karlova mostu. Foto: Petr Čech. Zdroj foto: Pražské Benátky
Muzeum Karlova mostu. Foto: Petr Čech. Zdroj foto: Pražské Benátky

Objevte Karlův most v mnoha podobách

Výjimečnou součást expozice představují názorné modely. Naleznete zde model Prahy kolem roku 1000 s vyznačenými brody přes Vltavu, které tehdy představovaly zásadní komunikační spojnice. Spolu s nimi sloužil stejnému účelu též první dřevěný most, vycházející ze slovanských prototypů, o němž mluví ve své kronice i Kosmas. Jedinečný je i první model předpokládané podoby Juditina mostu, vytvořený v rámci jednoho modelu spolu s mostem Karlovým. Model tak ukazuje změnu osy Karlova mostu oproti jeho subtilnějšímu předchůdci.
V expozici jsou představeny také sochy ze Staroměstské mostecké věže. Jedná se o odlitky z forem pořízených v 19. století, ještě se zachovalou povrchovou modelací, dříve než byla zásadně poškozena znečištěným ovzduším. Jistou specialitu představuje bozzetto Jana Nepomuckého – úvodní skicu k první skutečné plastice pořízené pro most na konci 17. století.

Muzeum Karlova mostu. Foto: Martin Pochman. Zdroj foto: Pražské Benátky
Muzeum Karlova mostu. Foto: Martin Pochman. Zdroj foto: Pražské Benátky

Za unikáty do Muzea Karlova mostu

Mnohé předměty v Muzeu Karlova mostu představují skutečný unikát. Vedle světských exponátů představuje v rovině sakrální vrchol expozice část oltáře 20. velmistra řádu křižovníků Mikuláše Puchnera z 80. let 15. století. Vystaveny budou lunetové obrazy významného barokního malíře Jana Jiřího Heinsche. Ilustrují legendu o umučení Jana Nepomuckého a byly vytvořeny o devět let dříve, než byl budoucí světec vůbec blahořečen. V rámci muzea můžete vstoupit také do podzemní části křižovnického kostela. Její dnešní barokní podoba, dílo francouzského architekta Jeana Baptisty Matheye s barokní grottou z konce 17. století, ukrývá základy původního gotického kostelíku, jehož základní kámen položila roku 1252 sama Anežka Přemyslovna, zakladatelka Řádu křižovníků s červenou hvězdou.

Muzeum Karlova mostu. Foto: Martin Pochman. Zdroj foto: Pražské Benátky
Muzeum Karlova mostu. Foto: Martin Pochman. Zdroj foto: Pražské Benátky

Poznejte historii českých zemí

Využijte znalostí průvodců a nechte se vtáhnout do naší i evropské minulosti. Mimo odborných prohlídek Muzeum Karlova mostu pro své návštěvníky připravuje také tematické články věnované české historii a historii umění.

Kdy vyrazit na výlet do Muzea Karlova mostu?

Aktuální informace o otevírací době, vstupném, výstavách a akcích najdete na internetových stránkách muzea. Klikněte zde.

Místo výletu

Kraj: Hlavní město Praha
Okres: Hlavní město Praha
Město: Praha

Kontakt

Muzeum Karlova mostu
Křižovnické náměstí 3
110 00 Praha 1 – Staré Město

telefon: +420 776 776 779, +420 731 455 512
e-mail: info@muzeumkarlovamostu.cz
www.muzeumkarlovamostu.cz

Provozovatel

Pražské Benátky, s.r.o.
Platnéřská 4
110 00 Praha 1 – Staré Město

Tip na fajn výlet

Praha nabízí nepřeberné množství památek, zajímavostí a aktivit. Vyberte si z naší nabídky.
Milovníci přírody mohou navštívit botanickou zahradu Troja plnou vůni a rostlin.
Nebo můžete v Praze otestovat své smysly v Muzeu Smyslů či se nechat vtáhnout v Muzeu fantastických iluzí do světa optických klamů.
Zabavte sebe i své děti v Zrcadlovém labyrintu a zažijte strhující show plnou překvapení v Divadle kouzel.
A kam v Praze na film? Navštivte NaFilM a staňte se režisérem!