Policisté na Vysočině vybrali vloni miliony za přetížené kamiony

Foto: Policie ČR

KRAJ VYSOČINA – Vysoké pokuty padaly v loňském roce v Kraji Vysočina za překročení hmotnosti kamionů převážejících dřevo. Z celkového počtu kontrolovaných vozidel měla problém více než polovina z nich.

Policisté ze speciálního Kamion týmu, kteří pravidelně sledují dálnici D1 i důležité silnice nižších tříd, se v loňském roce zaměřili zejména na kamiony se dřevem. Zvýšené kontroly byly reakcí na vážné dopravní nehody, které se v loňském roce v kraji staly. V rámci kontrol provedli policisté 1 197 nízkorychlostních vážení a přitom zjistili 648 porušení. Většinu z nich vyřešili pokutou v příkazním řízení, kdy 620 uložených pokut přesáhlo částku 5 282 000 korun. „Kromě toho jsme uložili také 147 kaucí za porušení ustanovení zákona o pozemních komunikacích v celkové výši přesahující 2 358 000 korun,“ sdělila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Problémy se nejčastěji týkaly přetížení vozidel, ale i překročení stanovených rozměrů či nesprávně zajištěných nákladů. „Řešili jsme rovněž situace, kdy se řidič na výzvu policisty odmítl podrobit kontrolnímu vážení a při kontrole odmítl najet s vozidlem na nízkorychlostní kontrolní váhy, což mu ukládá zákon,“ uvedl vedoucí odboru služby dopravní policie David Jirák s tím, že 54 řidičů vloni nízkorychlostní vážení odmítlo, za což policisté ukládali pokuty v maximální možné výši.

Za odmítnutí nízkorychlostního vážení mohou od ledna loňského roku policisté uložit pokutu až do výše 100 tisíc korun, předtím to bylo 30 tisíc korun. Kontroly kamionů budou na Vysočině stejně intenzivně pokračovat i letos.