V Královéhradeckém kraji vzplane olympijský oheň. Začíná 20. Olympiáda dětí a mládeže

foto: Královéhradecký kraj

KRÁLOVÉHRADECKO – V Královéhradeckém kraji už na konci tohoto týdne vypukne 20. Olympiáda dětí a mládeže. Program odstartuje v neděli 22. ledna ve 14:00 slavnostním ceremoniálem na zimním stadionu v Hradci Králové. Od pondělí 23. do čtvrtka 26. ledna budou mladí sportovci porovnávat síly na zimních sportovištích ve Špindlerově Mlýně, Vrchlabí, Trutnově a Nové Pace.

„Největší sportovní událost pro mladé sportovce se odehraje na sportovištích Královéhradeckého kraje, který je rodištěm mnoha úspěšných sportovních a jiných osobností. A my bychom chtěli všechny pozvat na program následujících dnů, kdy se v našem kraji odehrají pozoruhodná sportovní klání, ale i neméně zajímavý společensko-kulturní program,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Olympijský oheň vzplane v neděli 22. ledna v hradecké ČPP Aréně během zahajovacího ceremoniálu, kterým bude provázet moderátor a olympijský medailista Roman Šebrle. Olympijský oheň zapálí vlajkonoška královéhradecké výpravy snowboardistka Eva Adamczyková.

V rámci zahajovacího ceremoniálu bude z důvodu bezpečnosti pro dopravu uzavřena část ulice Komenského před hradeckým zimním stadionem. Dopravu zde budou řídit policisté.

Všech 14 krajských výprav se následně přesune do Špindlerova Mlýnu, který se na několik dní promění v olympijské město. Centrem samotné olympiády se stane hotel VZ Bedřichov ve Špindlerově Mlýně. Olympijský dům sportovcům a návštěvníkům her nabídne během čtyř dní doprovodné akce i medailové ceremoniály, které se odehrají na venkovním podiu. Vstup do Olympijského domu bude pro všechny zdarma, a to každý den od 9 do 21 hodin.

„Důležitou součástí Olympiády dětí a mládeže jsou hodnoty jako fair play, respekt k soupeři, radost z pohybu či přátelství. Mladí sportovci budou bojovat o medaile v deseti sportech, ale nezapomněli jsme ani na hendikepované sportovce a do programu tak zařadili jednu paralympijskou disciplínu, a to běžecké lyžování zrakově postižených. Bude plnohodnotnou součástí bodovaných výsledků jednotlivých krajských výprav,“ připomněl náměstek hejtmana pro školství a sport Arnošt Štěpánek.

Diváci mohou sportoviště navštěvovat během celé olympiády od 23. do 26. ledna. Přehled jednotlivých sportů je dostupný zde. Veškeré informace a sportovní příběhy budou také v mobilní aplikaci Olympijský tým, která je dostupná na Google Play a App Store.

„Olympiáda dětí a mládeže je největší multisportovní akce u nás, kterou za dvacet let existence prošly tisíce mladých lidí. Někteří z nich, jako například Ester Ledecká nebo Josef Dostál, se dostali i na velkou olympiádu a pro některé zůstala Olympiáda dětí a mládeže největší sportovní akcí v životě. S tímto vědomím se se také snažíme každý ročník ODM připravit,“ shrnul Filip Šuman, místopředseda Českého olympijského výboru odpovědný za Olympiádu dětí a mládeže.