Hasiči budou pomáhat s likvidací ptačí chřipky v Dobřenicích

ilustrační foto

HRADECKO – Veterináři ze Státní veterinární správy potvrdili nákazu ptačí chřipky v chovu kachen v Dobřenicích. Jelikož bude nutné utratit zhruba 23 tisíc kachen, tak byli hasiči požádáni o součinnost.

Práce začnou zítra mezi 7. a 8. hodinou, do areálu hospodářství přijedou profesionální hasiči z územních odborů HZS KHK a Záchranného útvaru HZS ČR. „Jednotky budou zajišťovat vynášení drůbeže a její ukládání do kontejnerů s oxidem uhličitým, a dále také dekontaminaci a dezinfekci osob a techniky. To vše v součinnosti s veterináři a místními zaměstnanci. Protože se jedná o typ ptačí chřipky H5N1, který je přenositelný na člověka, budou muset všichni zasahující využívat osobní ochranné prostředky tak, aby nedošlo k přenosu nákazy,“ říká mluvčí hasičů Martina Götzová.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Na místě bude pracovat téměř 50 profesionálních hasičů a přepokládá se, že by měly být všechny práce ukončeny během soboty.