Ve Strakonicích pokračuje rekonstrukce historického špýcharu

historický špýchar prochází rekonstrukcí (zdroj město Strakonice)

STRAKONICE – V loňském roce byl úspěšně restaurován na historické budově sýpky, takzvaném špýcharu, kamenný erb, umístěný na portálu. Práce byly dokončeny téměř v závěru roku. V opravách se však bude pokračovat. Město, jako vlastník postupně opraví části stavby, které podtrhují její historický ráz.

Již na konci loňského roku plánovalo vedení města opravu štukové supraporty a kamenného ostění bývalého vstupního portálu, jehož je zrekonstruovaný erb součástí. „Uprostřed jižního průčelí sýpky se nachází původní vstupní portál s pravoúhlým kamenným ostěním, lemovaný lištou. Nad portálem je umístěna profilovaná štuková supraporta s mohutným tesaným erbem, který byl v roce 2022 již restaurován. Spodní část pravoúhlého portálu byla ve druhé polovině 20. století necitlivě upravena jako násypka na obilí. Výrazné navýšení terénu podél jižní stěny sýpky značně narušilo původní proporci portálu. Výsledkem je, že z kamenného ostění pravoúhlého portálu je dnes vidět pouze jeho horní překlad. Stav historických omítek je havarijní,“ popsala mluvčí strakonické radnice Markéta Bučoková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Město jako vlastník objektu postupně opravuje jednotlivé segmenty stavby, které podtrhují její historický ráz. Na opravy je tendence využít dostupné dotační programy. „Krajský úřad Jihočeského kraje zveřejnil dotační program Kulturní dědictví, jehož součástí je i opatření s názvem Nemovité kulturní památky, které je určeno na podporu obnovy a zachování nemovitých kulturních památek v rámci Jihočeského kraje. Celkové náklady na projekt činí necelých 300 000 korun. Město podalo žádost o dotaci ve výši 177 000 korun,“ sdělila mluvčí radnice. Zda město s žádostí uspělo, by mělo být jasné v průběhu měsíce února.