Vodicí pes – přítel i pomocník

Lenka Kreidlová s budoucím vodicím psem. Foto | archiv L. Kreidlové

Vodicí pes je pro slabozraké a nevidomé nepostradatelný parťák, k jeho získání vede ale často dlouhá cesta. Speciálně vycvičená zvířata připravuje od roku 1997 Středisko výcviku vodicích psů při Sjednocené organizaci nevidomých a slabozrakých (SONS) v pražských Jinonicích. Během své činnosti už předalo klientům více než čtyři sta chlupatých čtyřnohých pomocníků. S vedoucí střediska Lenkou Kreidlovou jsme si povídali o jejich činnosti. 

Kolik vodicích psů se podařilo vycvičit a předat klientům v loňském roce? Kolik jich plánujete vycvičit letos? Dá se vůbec něco takového naplánovat? 

V loňském roce jsme vycvičili a předali 12 psů. Předpokládáme, že letos bude situace podobná. Snažíme se samozřejmě plánovat, ale ne vše je pod naší kontrolou, pracujeme s živými tvory. Někdy se stane, že nevyjdou plánované vrhy, fenka nezabřezne, a máme pak méně štěňat, někdy máme šikovné vycvičené psy na jedné straně a klienty, kteří mají o psa zájem, na straně druhé, ale vzájemně si nesedí temperamentem nebo rychlostí chůze, pak k předání nemůže dojít.

Pro koho je vodicí pes vhodný? Jak ho může získat a jak mu pes může pomoct? 

Vodicí pes je definován jako kompenzační pomůcka, na kterou mají nárok klienti s určitým stupněm zrakového postižení. Podle zákona tedy může vodicího psa získat každý člověk s těžkým zrakovým postižením, který dosáhl věku 15 let. Ve skutečnosti to však zdaleka není tak jednoduché. Než s klientem začneme hledat a připravovat pro něj vhodného vodicího psa, musí klient projít vstupním pohovorem a školením, při kterém se mu snažíme vše vysvětlit a upozornit ho na všechna pro a proti. Je zcela mylné si myslet, že pořízení vodicího psa představuje pouze zjednodušení života nevidomého. Je to podobné, jako když do domácnosti přijmete nového člena. Určitě vám pomůže, zažijete s ním spousty radosti, bude to parťák pro vaše aktivity, ale bude mít také své nároky, požadavky, (zlo)zvyky. Je to prostě živý tvor se svou povahou. Nezbytným předpokladem dobré spolupráce je také to, že klient dokáže plně obstarat sám sebe, aby pro něj dodatečná péče o psa nebyla stresující.

Naši klienti se ale shodují v jedné věci: Vodicí pes jim poskytuje větší jistotu a nezávislost, cítí se s ním v terénu bezpečnější a mnohdy si pak troufnou jít na místa, kterým se dříve vyhýbali.

Jaký pes je vhodný pro výcvik vodicího psa? Odkud získáváte štěňata? 

Na budoucího vodicího psa jsou kladeny velké nároky, výběr štěňat pro výcvik začíná už u jejich rodičů. V ideálním případě odchováváme štěňata od vlastních chovných fen a psů, u nichž máme jistotu dokonalého zdraví, ale také vhodných povahových rysů. Všechna štěňata procházejí přísnými zdravotními testy. Z povahových rysů je důležité, aby byl pes vyrovnaný, schopný a ochotný se učit, udržel dobrou koncentraci v přítomnosti více lidí a jiných zvířat a byl přizpůsobivý změnám prostředí. V neposlední řadě musí psy tato práce bavit.

Někdy se mi zdá, že vodicí pes je smutný…

Někdy to tak může působit, ale není to smutek nebo nevšímavost, je to výraz soustředěnosti na práci, ke které byl pes vycvičen. Je velkou chybou chtít takového psa „potěšit“ svou pozorností, pohlazením nebo nabízením čehokoliv k snědku. Všechny takové projevy psa ruší a velmi mu ztěžují práci. Věřte mi, že vodicí psi své pány milují, jsou šťastni v jejich přítomnosti a rádi plní svá poslání, a navíc nemusejí dlouze čekat sami doma na svého pána, až přijde z práce, do práce totiž chodí s ním. Když zrovna nepracují, mají volno a dostávají prostor k odpočinku a ke hře, stejně jako ostatní psi.

Jaká plemena se hodí pro výcvik? Co je nejsložitější u výcviku psa? 

Nejvíce se osvědčili labradorský retrívr, zlatý retrívr a kříženci těchto dvou plemen. Novým trendem jsou kříženci labradora a pudla, tzv. labradoodle. Už se téměř upustilo od výcviku německých ovčáků jako vodicích psů. Jedním z důvodů bylo, že jsou obecně mnohem více vázáni na svého pána a změny prostředí od předvýchovy přes výcvik až ke klientovi byly pro ně stresující.

Nedá se říct, že jedna složka výcviku je složitější, nebo důležitější než jiná. Pro každého psa může být složité něco jiného. Obecně ale mohu říct, že chyby ve výchově štěňat hodně ovlivňují úspěšnost ve výcviku. Je proto důležité zabránit zafixování zlozvyků hned od začátku (např. nepodporovat lovecké sklony, kradení jídla, dobře zvládnout přivolání, nebo naopak odložení).

Jak dlouho trvá výcvik vodicího psa a kolik stojí?

Výcvik vodicího psa začíná už předvýchovou štěněte v rodině dobrovolníků, a to ve věku od dvou měsíců do jednoho roku. Cílem je, aby se ze štěňátka stal bezproblémový pes zvyklý na každodenní městský provoz, dopravní prostředky, setkávání s lidmi i jinými psy, pro kterého je člověk tím nejlepším přítelem. Během předvýchovy se štěňata naučí základní povely a dovednosti potřebné pro jejich budoucí povolání. Přibližně v jednom roce nastává loučení s rodinou předvychovatelů, to je asi nejtěžší okamžik předvýchovy. V tuto chvíli už dospělý pes nastupuje do profesionálního výcviku, který trvá zhruba osm měsíců.

Od letošního roku jsme byli nuceni, po mnoha letech, cenu vodicího psa zvýšit na částku 300 tisíc korun. I když je to bezesporu částka vysoká, je potřeba si uvědomit, že proces výcviku vodicího psa trvá téměř dva roky a zahrnuje v sobě i péči o chovné psy a feny, odchov štěňat, příspěvky předvychovatelům, veterinární péči, výcvik ve středisku, náklady spojené s předáváním psa klientovi v místě bydliště, a to nezmiňuji nepřímé náklady na akce a školení klientů, na provoz střediska a personální náklady. Stává se také, že někteří pejsci jsou z výcviku vyřazeni. Shrnu-li to, ani takto vysoká cena za psy nestačí k financování střediska a bez sponzorských darů bychom naši činnost nemohli dlouhodobě vykonávat.

Jakým způsobem financujete výcvik psů? Přispívají i nějak sami klienti a budoucí majitelé psů? Mohou si psa přímo koupit?

Část nákladů financujeme z příspěvků, které nevidomým a slabozrakým osobám poskytuje na pořízení psa Úřad práce, část z darů a dotací. Na klientovi je pak desetiprocentní spoluúčast na ceně psa. Velmi oceňujeme i věcnou pomoc ve formě výrobků nebo slev na produkty a služby, které nám některé firmy věnují, a jsme za to opravdu vděční.

Jaká je v Česku poptávka po vodicích psech? Jak jsme na tom v porovnání se zahraničím? 

Myslím, že přesné informace o celkové poptávce po vodicích psech v České republice nikdo neeviduje. Řekla bych, že v současné době poptávka po vodicích psech odpovídá nabídce na trhu. I tak ale bývá čekací doba na vodicího psa 6 až 12 měsíců, i více, protože jak jsem již zmínila, ne každý pes je vhodný pro každého klienta. V různých zemích se poptávka po vodicích psech velmi odlišuje a jejich obliba se rovněž velmi liší, a tak se nedá zobecnit.

www.vodicipsi.cz