V záchranné stanici pro dravé ptáky Rajhrad ošetřili v loňském roce 377 ptáků

Foto: Záchranná stanice Rajhrad

BRNO-VENKOV – Záchranná stanice pro dravé ptáky v Rajhradu se ohlížela za svojí činností v loňském roce. Počet zvířátek, které prošly rukama jejích pracovníků, je úctyhodný.

Celkem bylo v průběhu roku 2022 přijato v Záchranné stanici pro dravé ptáky v Rajhradu 476 živočichů v 76 živočišných druzích. Z toho 243 zvířat, což je 51 %,  nálezci dopravili přímo na stanici do Rajhradu. Pro 233 jedinců, což je 49 %, vyjeli její pracovníci zachránit a převzít přímo do terénu nebo do bydliště nálezců. Průměrná vzdálenost výjezdu cestou tam a zpět činila vloni 66 km. Nejpočetnější desítku přijímaných druhů již tradičně tvoří poštolka obecná, káně lesní, ježek západní, rorýs obecný, labuť velká, kos černý, kalous ušatý, ježek východní, jiřička obecná a vrabec domácí. Druhy zvláště chráněné představovalo 117 jedinců ve 30 živočišných druzích, v kategorii kriticky ohrožení to byli například tři orli mořští, luňák červený, dva bukáčci malí a netopýr velký. Ze silně ohrožených druhů třeba vlha pestrá, dudek chocholatý, sýček obecný nebo čáp černý. Co se týká důvodů příjmů, tvořili 51,7 % jedinci zranění, 30 % nalezená mláďata, 9,5 % odchyty, 7,1 % ostatní důvody, 1 % otravy a 0,6 % vyhladovění a vysílení.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Z celkového počtu 476 přijatých jedinců se podařilo 62 % z nich, tedy 296 exemplářů vypustit zpět do přírody. Na následky úrazu nebo ve vážném zdravotním stavu uhynulo nebo bylo utraceno 36 %, tedy 170 exemplářů. Dosud v držení nebo léčbě se aktuálně nachází 10 živočichů (2 %). Z celkového počtu 476 přijatých zvířat tvořil největší podíl příjem ptáků v počtu 377 exemplářů v  58 živočišných druzích (79 %), savci 97 jedinců v 16 druzích (20 %) a jedna užovka obojková a užovka hladká (1 %) za zástupce plazů.