Zázemí pro dárce krve v Jihlavě dostalo nový kabát

Foto: Nemocnice Jihlava

JIHLAVA – Nový nábytek, kuchyňka, ale i vybavení a dekorace. Díky akci Vánoční pokoj zrenovovala jihlavská nemocnice prostředí pro dobrovolné dárce krve. Denně jich zde projde 50–60, nemocnice však ráda přivítá i nové zájemce.

Rekonstrukce hematologicko-transfúzního oddělení probíhala v průběhu loňského roku. V rámci akce Vánoční pokoj se na ni vybralo 130 300 korun. „Velice si našich dobrovolných dárců krve a jejich ochoty pomáhat vážíme a jako poděkování jsme vylepšili prostředí našeho odběrového střediska, aby se u nás cítili co nejlépe,” říká vedoucí zdravotní laborantka jihlavské nemocnice Věra Doupovcová.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Kraj Vysočina disponuje početnou skupinou dobrovolných dárců, ale jejich populace stárne a noví chybí. „Aktuální průměrný věk dárce krve je 42,07 roků, loni to bylo 41,49 roků a před 12 lety to bylo 36 let,“ doplňuje mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová s tím, že zvelebené zázemí by mohlo nové zájemce přilákat.

A co takové dárcovství obnáší?

Na počátku je vždy ochota věnovat nemocnici 450 ml krve. Každý dárce musí být starší osmnácti let a vážit nejméně 50 kilogramů. Není třeba se objednávat, stačí přijít v odběrové dny, tedy v pondělí až čtvrtek, v době od 6:30 do 9:00 hodin. Dvanáct hodin před odběrem by dárce krve neměl kouřit a jíst tučná jídla. „Důležité je přijít odpočatý, ráno vypít alespoň půl litru tekutin a lehce posnídat. Odměnou je dobrý pocit, snížení daně z příjmů o tři tisíce korun a také to, že je pravidelně sledován váš zdravotní stav,“ uzavírá Monika Zachrlová.

Foto: Nemocnice Jihlava
Foto: Nemocnice Jihlava