Nevšední výstava představí krásy starobylého tureckého města Gaziantep

Muzeum mozaik Zeugma. Foto: město Gaziantep

OSTRAVA – Ojedinělou výstavou město Ostrava stvrzuje deset let partnerství s tureckým městem Gaziantep, které bylo v minulosti obchodním centrem takzvané Hedvábné stezky, v současnosti se pyšní jedním z největších muzeí nástěnných mozaik, které sídlí v Zeugmě.

Návštěvníci výstavy shlédnou na devíti panelech největší zajímavosti, za kterými turisté nejčastěji do polského města jezdí. Kromě zmíněného muzea mozaik stojí za zmínku Gaziantepský hrad.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Město pro milovníky gastronomie

Výjimečná je i gaziantepská kuchyně, čítající až pět set jídel! Město bylo v roce 2015 zařazeno do Sítě kreativních měst UNESCO v oblasti gastronomie. „Proslulé jsou zdejší pistácie či gaziantepská baklava, jejíž receptura se předává z otce na syna po celé generace,“ láká na výstavu mluvčí města Ostravy Gabriela Pokorná.

Výroba mýdla stará stovky let a krásné památky

Za zmínku stojí také gaziantepský mědirytecký bazar či olivové mýdlo, které se ve městě vyrábí tradičními metodami zhruba 150 let. Na fotografiích lidé uvidí mimo jiné pozůstatky gotických a pozdně románských staveb, které se nacházejí ve městě Rumkala. Návštěvníci se na chvíli pomyslně přenesou také do sochařské dílny Skanzenu Yesemek.

 Na své si přijdou i milovníci zvířat a přírody

Pokud patříte mezi milovníky přírody a zvířat, pak vaše oko potěší fotografie botanické zahrady Gaziantep, kde roste na 30 000 rostlin. Návštěvníky jistě vábí také největší turecká zoologická zahrada, ze které se pomyslně můžete přenést do tureckých lázní.

Výstava se uskuteční v prostorách foyer ostravské Nové radnice 26. 1. 2023 od 15 hodin, k vidění je až do konce února 2023. Na zahajující výstavě budou zástupci obou partnerských měst.