Pelhřimovská nemocnice chystá na únor Valentýnské odběry pro prvodárce

Krev zachraňuje lidské životy. Foto: Nemocnice Pelhřimov

PELHŘIMOV – Pro všechny, kteří by se rádi stali dárci krve, má Nemocnice Pelhřimov dobrou zprávu. V měsíci únoru bude pořádat Valentýnské odběry speciálně zaměřené na prvodárce.

Speciální odběry budou probíhat každou středu od 7:30 do 8:30 hodin na transfuzním oddělení pelhřimovské nemocnice. V rámci únorové akce navíc obdrží každý nový dárce jako výraz poděkování drobné upomínkové předměty. „Věříme, že se pro každého stane milou vzpomínkou i certifikát prvodárce a pak sladká odměna v podobě valentýnských srdíček. I když největší odměnou je pocit, že pomohu druhému,“ říká lékařka Oddělení hematologie a transfuziologie  Michaela Harudová.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Odebranou krev používají v pelhřimovské nemocnici zejména při operacích, ale i při léčbě po těžkých úrazech nebo u pacientů s onemocněním krvetvorby. „Rádi přivítáme každého nového dárce. V rámci Valentýnské akce k nám mohou přijít nejen páry, které chtějí společně darovat krev, ale každý zdravý člověk ve věku od 18 do 60 let, jehož hmotnost je vyšší než 50 kg a má dobrý stav žil,“ dodává lékařka .

Odběry krve jsou bezplatné a kromě sounáležitosti přinášejí i řadu výhod. Dárce má na den odběru dle Zákoníku práce nárok na pracovní volno s náhradou mzdy. Dárcům s bydlištěm mimo Pelhřimov je propláceno jízdné veřejné dopravy z místa bydliště do Pelhřimova a zpět. Podle zákona o dani z příjmu je každý odběr považován za dar v hodnotě 3 000 korun. Tuto částku lze odečíst od daňového základu a získat v ročním zúčtování slevu na dani.

Přesný termín odběru je nutno si předem domluvit. Zájemci mohou volat každý všední den od 7:00 do 14:00 hodin na telefonní číslo 731 619 192 (565 355 466). Při samotném odběru jsou v čekárně připraveny nápoje (minerální voda, čaj, káva) a každý dárce získá navíc stravenku v hodnotě 50 korun na občerstvení.