Bezpečné lyžování a bílý kodex

Young man snowboarder helps a beautiful young female skier who fell down on mountain slope.

Naprosto zásadní a nejdůležitější věcí je lyžovat na svahu bezpečně. Na svahu je třeba zpozornět tehdy, když jsou přeplněné sjezdovky a když se náhle zhorší počasí, což se může stát velmi rychle a nečekaně. A také tehdy, když se dostaví pocit únavy nebo vyčerpání. Zodpovědný lyžař nikdy nelyžuje nad limit svých fyzických a technických možností, což souvisí nejen z jeho bezpečností, ale i s bezpečností ostatních lyžařů.

Zodpovědný lyžař na svahu dodržuje bílý kodex, který obsahuje základní pravidla bezpečného chování na sjezdovkách. V lyžařských střediscích je lyžař povinen se chovat tak, aby neohrožoval sebe, ani ostatní sportovce. Při lyžování musí dodržovat bezpečnou vzdálenost od jiných, rychlost a způsob jízdy má vždy přizpůsobit svým schopnostem, terénu, počasí a hustotě lyžařů. Také musí respektovat značení a je-li svědkem úrazu, tak je zraněné osobě povinen poskytnout první pomoc.

Kvalitní výstroj je základní krok k bezpečné jízdě

Pokud lyžaři na svahu dodržují zásady bílého kodexu, riziko nehod při lyžování se přirozeně snižuje. Pokud nechce lyžař při jízdě být nebezpečný sobě a ostatním lyžařům, tak se bez kvalitní výstroje a oblečení neobejde. Lyžařské oblečení musí být nepromokavé a větru odolné, dostatečné hřejivé, ale také vzdušné a ideálně z funkčních materiálů. Ze statistik vyplývá, že mnoho úrazů na sjezdovkách zapříčiní nevhodná výstroj. Kvalitní lyže, lyžáky a lyžařské hůlky jsou základem bezpečného lyžování, avšak podcenit nelze ani ochranné prvky. Pánské i dámské lyžařské helmy musí být vyrobeny z pevného a odolného materiálu. Dětské lyžařské brýle i brýle pro dospělé je nutné vybírat nejen ve správné velikosti, ale také ve správném tvaru, aby ochránily oči sportovce před větrem, deštěm, sněhem, mrazem a také před slunečními paprsky, které jsou na horách ostré i v zimním období. Nejrozšířenějším druhem lyžařských chráničů páteře jsou chrániče s popruhy nebo s vestou. Chránič s popruhy se k tělu lyžaře připevňuje nastavitelnými ramenními popruhy a bederním pásem. Chránič páteře s vestou přiléhá těsně k tělu, proto se poměrně často využívá i jako další tepelná vrstva oblečení.

Lyžařské chrániče pro bezpečnou jízdu

Při výběru lyžařských chráničů krku a páteře je nutno věnovat pozornost každému detailu, je důležité, aby chránič odpovídal přirozené anatomické stavbě těla konkrétního sportovce – bezpečnost je na prvním místě. Důležitý je nejen vhodný typ, ale také správná velikost a tvar. Chránič zad musí být stabilní a pokrývat celá záda sportovce – má sahat od ramen až po bedra. I krční chránič musí lyžaři poskytnout komplexní ochranu – nechrání pouze krk, ale také horní část zad a horní část hrudníku. Lyžařské chrániče doporučujeme vybírat jen z kvalitních materiálů, které garantují příjemné nošení a maximální bezpečnost, kterou při lyžování není radno podcenit.