Silně opilý kamioňák kličkoval po D1. Řidič za ním zavolal policii

Řidič dál pokračovat nesměl. Foto: Policie ČR

KRAJ VYSOČINA – Za volantem kamionu, který v pondělí v noci nebezpečně projížděl po dálnici D1, seděl silně opilý řidič. Jeho podivné jízdy si všiml řidič jedoucí za ním a kontaktoval policii. Kamioňák putoval na záchytku a nyní je podezřelý z trestného činu.

Na linku tísňového volání telefonoval v pondělí 23. ledna před třiadvacátou hodinou v noci řidič jedoucí po dálnici D1. Oznámil policistům, že zhruba na 159. kilometru ve směru na Prahu jede velmi nebezpečně kamion. „Řidič policistům poměrně podrobně popsal, o jaký kamion by se mělo jednat, a současně uvedl také registrační značku přívěsu,“ sdělila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Policistům se kamion podařilo po krátké době zastavit. „Při prvotní kontrole zjistili, že se jedná o speciální nákladní jízdní soupravu ve složení nákladní vozidlo značky Mercedes s českou registrační značkou, za kterým byl připojený nákladní návěs a za ním ještě přípojné vozidlo. Návěs i přípojné vozidlo měly české registrační značky,“ uvedla mluvčí.

Dechová zkouška řidiče ukázala pozitivní výsledek, naměřená hodnota vyšplhala na 2,21 promile alkoholu. Při opakovaném měření pak byla hodnota ještě vyšší. „Šestapadesátiletý řidič musel jízdní soupravu opustit a řádně ji zajistit. Policisté poté řidiče omezili na osobní svobodě a následně umístili na protialkoholní záchytnou stanici v Jihlavě. Současně mu zadrželi řidičský průkaz,“ doplnila Dana Čírtková.

Další den sdělili policisté řidiči podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. „Takové jednání ze strany řidiče kamionu je velice nebezpečné na jakékoliv komunikaci. Mnohem vyšší riziko však hrozí na dálnici, kde jedou vozidla vyšší rychlostí a jakýkoliv nečekaný manévr ze strany podnapilého řidiče může mít pro řidiče jedoucí za ním fatální následky,“ uzavřela Dana Čírtková.