Video: Muž kradl ze zahrad domů kola. Na co si chtěl vydělat?

Zadržený muž Zdroj: Policie ČR Pardubice

CHRUDIMSKO – Kriminalistům se koncem minulého týdne podařilo dopadnout zloděje skoro dvou desítek kol po Chrudimi a Slatiňanech. Šestadvacetiletý muž bez domova kradl kola z cizích pozemků a jejich prodejem si chtěl vydělat na drogy. Teď mu hrozí pět let vězení.

Pachatel bral volně odstavená kola ze zahrad domů, chvíli je používal a následně je měnil za další. „To „staré“ buď před tím prodal, nebo ho na místě činu odstavil a vyměnil za lepší. Nejdražší kolo, které se mu podařilo odcizit, bylo vyčísleno na sto čtyřicet tisíc korun,“ vysvětlila mluvčí policie Markéta Janovská.

Kriminalistům se podařilo díky kamerovým záznamům zmapovat trasu pachatele a zjistit jeho totožnost. Bohužel šlo o osobu bez stálého bydliště. Naštěstí přišlo oznámení od ženy, která si všimla nedaleko nádraží ve Slatiňanech volně odloženého jízdního kola. Policisté zjistili, že jde o ráno odcizené kolo. Po pár minutách muže zadrželi ve slatiňanských ulicích a den později ho eskortovali do vazební věznice.

V posledních třech letech už byl muž za podobnou majetkovou trestnou činnost odsouzen, a přesto se nepoučil. „Muže jsme obvinili z pokračujícího trestného činu krádeže a porušování domovní svobody. Vzhledem k tomu, že byl v minulosti za stejnou trestnou činnost stíhán, kriminalisté podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na jeho vzetí do vazby, kterému soud vyhověl,“ upřesnila Janovská. Několik kol se už podařilo vrátit zpět majitelům.

policie