5 nejmalebnějších a dobře dostupných lokalit pro stavbu či koupi chaty

Snow covered chalet in the mountains

To nejlepší místo pro stavbu chaty se odvíjí od vašich preferencí. Upřednostňujete městský život? Pořiďte si například plácek v zahradní kolonii. Pokud jste vyznavačem přírodní pohody a klidu, vyrazte hledat pozemek za město, do zavodněných oblastí, do hor či k lesům.

Chataření v českých zemích zažívalo svou zlatou éru od 60. let minulého století až do konce let 80. Před přelomem tisíciletí se od tohoto trendu lehce ustoupilo, nyní je ovšem znovu na vzestupu a mladí lidé se čím dál víc vracejí k trávení víkendů v přírodě. Máte-li to štěstí, že disponujete kapitálem či odsouhlasenou hypotékou, poradíme vám, která místa jsou pro koupi či stavbu chaty ta nejvhodnější a nejmalebnější.

1. Okolí Benešova
Jestliže jste Pražan srdcem i duší a nechce se vám dojíždět na chatu moc daleko, vydejte se směrem k Benešovu. Obzvlášť okolí Jemniště a Konopiště je více než půvabné. Lokalita je vhodná nejen na klasický zahradní relax, ale i koupání, výlety a výšlapy.

2. Mezi Boleslaví a Máchovým jezerem
Podobně je na tom region Mladé Boleslavi, nacházející se severovýchodním směrem od Prahy. Kolem tohoto města s automobilovou historií jsou mnohá romantická zákoutí. Rybniční oblast je rájem rybářů a cyklistů, jelikož je hustě protkaná cyklotrasami a stezkami.

3. Šumavské stráně
Inspirací pro milovníky hor by mohly být šumavské stráně na západním okraji chráněné krajinné oblasti, kde je ticho a klid. Drsná šumavská krajina tam hostí tři dřevěné chatky postavené téměř svépomocí. Jedinečnou atmosféru dokreslují staré jabloňové sady a neskutečný výhled umožněný velkými prosklenými plochami po obvodu chatek.

4. Želiv u Pelhřimova
Na Českomoravské vysočině, v okrese Pelhřimov, se vyskytuje obec Želiv. Oblast proslavil místní klášter založený roku 1139, ve kterém se dodnes vaří pivo. Okolními končinami se klikatí řeky Želivka a Trnava, na které byl vytvořen umělý kanoistický kanál.

5. Lomy nedaleko Lipnice nad Sázavou
Znáte hospodu U České koruny v podhradí hradu Lipnice nad Sázavou? Právě v ní Jaroslav Hašek přenesl na papír Osudy dobrého vojáka Švejka. Celá oblast je posetá zatopenými lomy s vytesanými uměleckými díly. V jednom z lomů dokonce najdete plovoucí saunu z modřínového dřeva a s útulným interiérem. No není to idylka?