V Kroměříži loni ubylo podnikatelů, roste ale počet živností

Ilustrační foto

KROMĚŘÍŽ – Mírný pokles podnikatelů vypozorovali v loňském roce ve správním obvodu Obecního živnostenského úřadu v Kroměříži. „Na úbytku podnikatelů v roce 2022 se mohla projevit doznívající opatření, která přinesla pandemie koronaviru, ale také od ledna zákonem zavedená povinnost datové schránky pro všechny podnikající fyzické osoby a pro všechny právnické osoby, a to i nepodnikající, nebo i energetická krize spojená s velkou inflací,“ míní vedoucí odboru Obecního živnostenského úřadu Dana Škrabalová.

K poslednímu prosinci roku 2022 úřad evidoval 12 177 podnikatelů, zatímco na konci roku 2021 jich bylo 12 264. Jen loni v prosinci požádalo o zrušení živnosti zhruba 140 podnikatelů. „V jiných měsících jsou jich jen desítky, maximálně 50. Za celý rok 2022 bylo zrušeno 500 živností. Lze jen odhadovat, z jakých výše zmíněných či jiných důvodů, například osobních, podnikatelé živnostenská oprávnění rušili. Vidíme, že prosincový trend zatím pokračuje i v letošním roce, a podnikatelé nadále žádají o zrušení svých oprávnění,“ doplnila Škrabalová.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Živnostníků v posledních letech přibývá

Na druhou stranu roste počet živností. Zatímco v roce 2020 jich úřad evidoval 19 320, v roce 2021 již 19 598 a ke konci roku 2022 to bylo 19 618. „Z těchto čísel je patrné, že došlo k nárůstu počtu živností i přes úbytek podnikatelů, což znamená, že podnikatelé ohlašovali a jsou držiteli více živností,“ řekla Škrabalová.

Z celkového počtu je 10 219 živností volných, 6146 řemeslných, 1731 vázaných a 1522 koncesovaných. „Je patrné, že i když někteří podnikatelé skončili, jiní zase oblasti svého podnikání rozšířili,“ dodala Škrabalová. Počet živností je vyšší než počet podnikatelů, protože jeden podnikatel může mít více živností.

Při kontrolách úředníci uložili 41 sankcí

V loňském roce živnostenský úřad kontroloval 273 podnikatelů, z toho bylo 72 právnických osob. „Svou kontrolní činnost úřad zaměřil na podnikatele se živnostmi ohlášenými v 90. letech s důrazem na živnosti volné a na zápis názvů jednotlivých oborů činnosti v souladu s přílohou živnostenského zákona,“ sdělila Škrabalová.

Při živnostenských kontrolách bylo loni uděleno 41 sankcí příkazem na místě v celkové částce 49 000 korun a v jednom případě neoprávněného podnikání byla uložena sankce ve výši 60 000 korun. Vyjma tohoto jednoho závažného porušení byly zjištěny nedostatky směřující spíše do administrativní oblasti a neplnění si oznamovacích povinností podnikateli.