Paní na finančáku vypovědělo srdce, úředníci ji ale vzorově resuscitovali!

Foto: ZZS SCK

KOLÍN – Každá pomoc před příjezdem záchranky zvyšuje šance na úspěšný návrat do života. Záchranná služba Středočeského kraje velmi ocenila zásah zaměstnanců finančního úřadu Město Kolín.

Když někdo zkolabuje, potřebuje pomoc. Ihned. To se na kolínském úřadě podařilo. Úspěšně resuscitovali paní, které vypovědělo srdíčko. Od zdravotníků se jim dostalo veřejné pochvaly.

Ukázkový zásah

Postižený v takové chvíli nejvíc potřebuje, aby mu někdo okamžitě zavolal záchrannou službu, aby někdo zjistil, co se děje a někdo další poslouchal a postupoval podle rad operátorů. „Na úřadě postupovali opravdu ukázkově – zavolali na linku 155, zajistili další zachránce, drželi se instrukcí naší operátorky a masírovali paní srdce,“ chválí úředníky lidé ze záchranky.

V resuscitaci pak pokračovaly posádky Záchranné služby Středočeského kraje, kterým se po několika výbojích podařilo pacientku stabilizovat a předat Letecké záchranné službě z Hradce Králové. Ta ji transportovala do tamní fakultní nemocnice.

Neblahý efekt

Zdravotníci rádi chválí a zároveň připouští, že ne vždy je co. Někdy se objeví takzvaný efekt přihlížejícího, známý jako syndrom nezúčastněného diváka, který lidem brání v tom, aby něco udělali. Paradoxně se tak může stát, že čím více lidí je u vážné, stresové, nebo vyhrocené události, tím méně pravděpodobná je jejich aktivní pomoc. Podvědomě si totiž můžeme říct, že jsou tam přeci další lidé, a tak pomoci může někdo jiný.

Zdroj