Zlínská zoo uvítala na světě už čtvrté tapíří mládě

Foto: archiv Zoo Zlín

ZLÍN – Velkou radost měli na konci loňského roku ve zlínské zoo. Narodilo se jim již čtvrté mládě tapíra, a to sameček, kterého pojmenovali Coffee. Díky starostlivé péči matky Nadiry tapíří kluk skvěle prospívá. Návštěvníci ho uvidí každý den v bývalém pavilonu slonů.

Odchov tapíra čabrakového je pro zoo velký úspěch. V Evropě je chovají pouze ve 21 zahradách a jejich populace čítá 45 jedinců. „Za uplynulých 12 měsíců se však podařila odchovat pouze tři mláďata, zlínské je v pořadí čtvrté. Skutečně se tak jedná o významný chovatelský úspěch,“ uvedla hlavní zooložka Markéta Horská.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Chov tapírů má ve Zlíně dlouhou tradici. Poprvé je návštěvníci obdivovali už v roce 1978, o šest let později byl ale chov ukončen. Zpět se vrátili až v roce 2013 s otevřením expozice Hala-Bala. „Získat pro zlínskou zoo tato vzácná zvířata bylo velmi obtížné. Představovalo to dva roky usilovné práce a jednání. Navíc sestavit harmonický pár může být poměrně náročná záležitost. Jsme proto opravdu rádi, že v našem případě se to povedlo a že nyní slavíme narození již čtvrtého mláděte,“ řekla Horská.

Nadira je již čtyřnásobnou maminkou

Matkou mláděte je dvanáctiletá samice Nadira. Do Zlína přicestovala v červenci 2013 ze Zoo Edinburg. Devítiletý otec Baru pochází z Lipska, ve zlínské zoo žije od března 2014. „V současné době se o něj starají kolegové ve francouzské Zoo Lyon. Zpět do Zlína se vrátí po dokončení rekonstrukce ubikace tapírů,“ vysvětila Markéta Horská.

Nadira své první mládě, samičku, porodila v roce 2016. Následoval sameček v roce 2018 a poté samička v roce 2019. Všechna tři mláďat již zlínskou zoo opustila a nový domov našla v evropských zoo.

Černobílé zbarvení tapíra v pralese dokonale maskuje

Tapír čabrakový je největším druhem tapíra, dospělí jedinci mohou vážit až 300 kilogramů. Jeho domovinou jsou subtropické a tropické pralesy jihovýchodní Asie. Téměř vždy se vyskytuje v blízkosti vodních toků, umí výborně plavat. Skvěle se také potápí, dokáže chodit po dně řeky jako třeba hroši. Výrazné černobílé zbarvení srsti může připadat nápadné, v pralesním prostředí však dokonale rozbíjí siluetu těla a skvěle tapíra maskuje. Tapíři jsou vegetariáni, živí se pouze rostlinnou potravou.

Mládě přichází na svět po třináctiměsíční březosti, při narození váží kolem 10 kilogramů. „První měsíce svého života se živí mateřským mlékem, zkouší však i potravu dospělých. Coffee tak už nyní ochutnává vitamínové granule, jablka, mrkev nebo rajčata. Je vitální, zdravý, váží už 20 kilogramů,“ přiblížila chovatelka Marcela Čechová. Mládě s matkou zůstává 8 měsíců, pohlavně dospívá ve věku 3 až 4 let.

Ve volné přírodě tapíři čabrakoví patří mezi ohrožená zvířata. Každé narozené mládě je proto významnou událostí. Odhaduje se, že v současnosti zbývá posledních 5 000 jedinců přežívajících v Barmě, Thajsku, Malajsii a na Sumatře. Na vině je především těžba exotického dřeva a přeměna deštného pralesa na zemědělskou půdu, například na plantáže palmy olejné.

Foto: archiv Zoo Zlín
Foto: archiv Zoo Zlín
Foto: archiv Zoo Zlín