Přepadl benzinku na Žďársku, zaútočil ve Vyškově. Nebezpečný cizinec už je ve vazbě

ilustrační foto: Policie JMK

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – Muže, který se zbraní v ruce spáchal dvě loupežná přepadení, dopadli v minulém týdnu policisté. Za přepadení benzinky ve Velké Bíteši a útok na obsluhu podniku ve Vyškově hrozí dvaatřicetiletému recidivistovi deset let za mřížemi.

K prvnímu případu došlo v listopadu loňského roku ve Velké Bíteši, kde maskovaný pachatel se zbraní v ruce přepadl obsluhu čerpací stanice. „Šel směrem k pultu s pokladnou a po obsluze požadoval vydání peněz, neváhal použít i jednu ze zbraní, ze které vystřelil. Obsluha mu v obavě o svůj život a zdraví vydala několik tisíc korun, se kterými následně utekl,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Druhé přepadení se odehrálo v první polovině prosince, tentokrát si pachatel vyhlédl zábavní podnik ve Vyškově. „Obsluha právě z podniku odcházela, když ji obviněný napadl a se zbraní v ruce přiměl se vrátit a vydat peníze. Dále v podniku vykopl dveře do kanceláře, ve které vzal další finanční obnos, přičemž při útěku všechnu finanční hotovost vytrousil,“ doplnila Jana Kroutilová s tím, že cestou ještě útočník vyhrožoval muži, který přispěchal poškozené ženě na pomoc.

Na dopadení nebezpečného pachatele spolupracovali žďárští a jihomoravští policisté. „Zákrok proběhl v pondělí 23. ledna v Rosicích u Brna. V dopoledních hodinách jel muž v osobním vozidle Lexus a před zásahovou jednotkou se ještě snažil neúspěšně ujet,“ dodala mluvčí. Zadržený muž byl následně obviněn ze zvlášť závažného zločinu loupeže spáchaného dvěma dílčími útoky.

Obviněný cizinec byl již v minulosti soudně trestán. Na základě rozhodnutí soudu byl vzat do vazby a policisté ho převezli do věznice. „Za zvlášť závažný zločin loupeže lze uložit trest odnětí svobody až deset let,“ dodal zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality Karel Marek.