O prezidentské volby byl v Krnově velký zájem. V druhém kole zde vyhrál Babiš

Foto: Miloslav Hamřík, Pixabay

KRNOV – Prezidentská volba zajímala také krnovské občany. K urnám přišli v hojném počtu. Ve druhém kole v Krnově zvítězil Andrej Babiš se ziskem 6 635 hlasů. Petr Pavel získal 5 034 hlasů.

V prvním kole přišlo k urnám 11 097 tisíc lidí a celková volební účast byla 60,24 %. Lidé nezůstali sedět doma ani ve druhém kole a vyslovili svůj názor vhozením lístku do urny.

Ve druhém kole, které proběhlo 27. a 28. ledna přišlo k urnám o 572 lidí více než v kole prvním, které se konalo 13. a 14. ledna. Volební účast byla ve druhém kole také velmi vysoká. K urnám dorazilo 63,66 % krnovských voličů.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Město vydalo i velký počet voličských průkazů. Celkem si jich pro obě kola vyžádalo 940 voličů. „Je to více než při minulé volbě prezidenta,“ uvedla Světlana Křižanová z odboru správního. V posledních prezidentských volbách v roce 2018 jich odbor vydal 814 kusů.

V Krnově se o poklidný průběh voleb postaralo celkem 228 okrskových komisí. Ty však nejsou jediným hybatelem voleb. Do voleb se zapojili také zapisovatelky, pracovníci IT podpory, uklízečky, nebo lidé kteří roznášeli volební lístky do schránek.

Volby stály město 960 tisíc korun a náklady proplatí stát. „Do této sumy se započítávají odměny členů okrskových volebních komisí, pronájmy místností a náklady na jejich provoz, roznos volebních lístků, přeprava volebního materiálu, spotřeba kancelářského, režijního materiálu a další,“ doplňuje závěrem vedoucí odboru organizačního Igor Kozelek.

Dvoukolová volba prezidenta České republiky skončila v sobotu 28. ledna vítězstvím Petra Pavla, který ve druhém kole obdržel hlasy celkem 3 359 151 voličů. Pavlův protikandidát Andrej Babiš získal 2 400 046 hlasů.