Ambulance praktického lékaře pro dospělé nově otevírá v olomoucké fakultce

Budova F FN Olomouc

OLOMOUC – Fakultní nemocnice (FN) Olomouc se snaží nabízet komplexní zdravotnické služby, a proto dnes nově otevřela ambulanci praktického lékaře pro dospělé. Stalo se tak opět za technické a finanční pomoci organizace UNICEF, která již podpořila na podzim loňského roku rozšíření provozu ordinace praktického lékaře pro děti a dorost při Dětské klinice FN Olomouc.

Ambulance praktického lékaře pro dospělé prozatím sídlí ve stávající budově F (Oddělení alergologie a klinické imunologie) a přijímá pacienty z řad zaměstnanců nemocnice, ale i široké veřejnosti. „Úloha praktického lékařství je někdy neprávem podceňována, přitom se jedná o jeden ze stěžejních pilířů našeho zdravotnického systému. Ustavení nové ambulance vnímám jako  součást naší cesty směřující ke vzniku centra prevence a změny přístupu k našemu zdraví a péči o ně,“ říká ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Nová ordinace praktického lékaře pro dospělé poskytne svým klientům komplexní diagnostickou a léčebnou péči včetně vyšetření a léčby běžných akutních i chronických onemocnění. „Součástí našich služeb jsou také preventivní prohlídky a vyšetření, screeningová vyšetření, poradenství ve zdraví i nemoci, očkování pravidelná i dobrovolná, odběry krve, moči a jiného biologického materiálu či předoperační vyšetření před různými zákroky. Klientům rádi poradíme s jejich zdravotními problémy telefonicky nebo e-mailem. Pacienty, kteří nejsou ze zdravotních důvodů schopni dostavit se do ordinace, v rámci našich kapacitních možností navštívíme a ošetříme v jejich domácím prostředí. Na základě vyšetření vyhotovíme posudky pro řidičské oprávnění, zbrojní průkaz, zdravotní průkazy a jiné. Pořizujeme také výpisy ze zdravotní dokumentace, potvrzujeme přihlášky do ústavů sociální péče, provádíme prohlídky pro správu sociálního zabezpečení, soudy, policii a další,“ vypočítává praktická lékařka Viktorija Ragénaité-Mrnka, jež má chod ordinace společně s všeobecnou sestrou Martinou Iránkovou na starosti.

Pro registraci do ambulance praktického lékaře ve Fakultní nemocnici Olomouc není třeba nic více než se objednat a přinést na první návštěvu kartičku zdravotní pojišťovny a dostupné zprávy od lékařů-specialistů. Výpis ze zdravotní dokumentace od stávajícího praktika si vyžádá ordinace vlastní cestou. Ordinační hodiny ambulance jsou do konce února ve středu od 12.30 do 18 hodin, od 1. března pak v pondělí, úterý, čtvrtek a pátek od 7.30 do 12.30 hodin a ve středu od 7.30 do 18 hodin. Mailový kontakt je praktik@fnol.cz, více informací naleznou zájemci ZDE.

Slavnostní podpis smlouvy o spolupráci mezi Fakultní nemocnicí Olomouc a UNICEF se uskutečnil 5. října 2022 v zasedací místnosti ředitelství největšího zdravotnického zařízení na střední Moravě. „Oceňujeme jasnou vizi vedení nemocnice, zejména v oblasti efektivního rozšiřování přístupu ke zdravotní péči pro uprchlíky a další zranitelné skupiny za využití možností, které nabízí univerzitní nemocnice. Těšíme se na spolupráci s nemocnicí a realizaci programu skrze naše partnerství,“ uvedla při této příležitosti vedoucí kanceláře UNICEF pro podporu řešení uprchlické situace v ČR Yulia Oleinik.

Praktická lékařka Viktorija Mrnka a sestra Martina Iránková