Policisté zadrželi mladíka, který kradl kde se dalo

Ilustrační foto

TRUTNOVSKO – Obviněný utekl z výchovného ústavu ve Dvoře Králové nad Labem uplynulý čtvrtek večer a v pátek nad ránem vnikl do rodinného domu v Dolním Nemojově, ze kterého odcizil hodnotné náušnice, hodinky a řetízky vše v hodnotě přesahující 420 tisíc korun. To však nebyl jeho jediný hřích.

„Mladík odcizené předměty policistům vydal a budou následně vráceny poškozenému. Policisté dalším šetřením na místě zjistili, že ještě neoprávněně vstoupil do neuzamčeného bytu v okolí činu, odkud odcizil věci za 7 tisíc korun a v neposlední řadě také prohledal motorové vozidlo Volkswagen, odkud se mu nic však nehodilo,“ říká policejní mluvčí Šárka Pižlová.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Policisté zahájili proti hříšníkovi v 11 případech trestní stíhání pro podezření ze spáchání krádeže, porušování domovní svobody a pro provinění neoprávnění opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, ke kterým došlo v Teplicích, na Pardubicku a na Královédvorsku v období od poloviny prosince 2022 do současné doby.

Mladík je obviněn z toho, že celkem pětkrát prohledal neuzamčená auta, přičemž 2x měl sebou „komplice“ a minimálně pětkrát sám vnikl do rodinných domů. V pondělí 9. ledna 2023 na vlakovém nádraží ve Dvoře Králové nad Labem, po útěku z výchovného ústavu, ukradl z lavičky batoh s doklady, který měl poškozený vedle sebe a z místa utekl, udělal škodu za 2 tisíce korun.

„Po zevrubnější lustraci vyšlo najevo, že se jedná o mladíka s bohatou trestní minulostí, který byl za poslední tři roky v několika případech odsouzen za provinění krádež a loupež, přičemž brány vězení opustil v listopadu 2022. Následně byl v prosinci 2023 opět přemístěn do výchovného ústavu, ze kterého do doby jeho zadržení už 4x utekl, přičemž vždy „na svobodě“ páchal majetkovou trestnou činnost,“ dodává policejní mluvčí.

Mladík je nyní stíhán ve vazbě, v případě prokázání viny mu hrozí 2,5 roku za mřížemi.