V Opavě Jaktaři srazilo auto muže. Vzlétnul vrtulník

ilustrační foto: Tomáš Branda

OPAVA – Zdá se, že srážky chodců s automobily neberou konce. Vážná dopravní nehoda se tentokrát stala v opavské městské části Jaktař. Chodec přecházel cestu zpoza autobusu na druhou stranu, když jej srazil řidič, který jel v protisměru. Muž se vážně zranil, do nemocnice ho přepravil vrtulník. Na místě mu první pomoc poskytli svědkové. Hrálo se o čas, nebilo mu srdce!

Nehoda se stala o půl sedmé ráno ve středu 1. února. Kromě vrtulníku na místo dorazily dvě sanitky. Sedmapadesátiletý muž zůstal po střetu s osobním vozidlem ležet na silnici v bezvědomí a bezdeší. První pomoc mu za telefonické asistence operátorky poskytovali svědkové události, kteří také zahájili nepřímou srdeční masáž a bojovali o život muže do doby, než dorazili zdravotníci.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Záchranáři dále pokračovali ve snaze o záchranu rozšířenou resuscitací. Pacientovi zajistili dýchací cesty, poté dýchání řídil přístroj. Nutné bylo zajistit také vstup do kostní dřeně pro podání farmak. Týmy mu nasadili krční límec, zajistily muže pánevním pásem a zasahující lékařka provedla akutní ošetření hrudníku. „Po dvaceti minutách se týmům podařilo obnovit činnost srdce,“ sdělil mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

Muže se zraněním hlavy, mozku, hrudníku a nohou transportoval vrtulník na traumatologické centrum Fakultní nemocnice v Ostravě. Při předávce pacienta týmu na příjmu, byl stav pacienta kritický. V uplynulých čtyřiadvaceti hodinách museli záchranáři zasahovat u dalších pěti sražených chodců v různých částech regionu.