Vyroste na Budějovické kancelářský kolos?

Plánovaná budova převyšuje místní zástavbu, což vadí nejen radním Prahy 4. / Ilustrační foto

PRAHA – Devatenáct podlaží a téměř 70 metrů má mít budova Administrativního centra Budějovická, která může vyrůst na nároží ulic Vyskočilovy a Budějovické v Praze 4. Zdejší radnice se však proti vybudování takového kolosu brání už od roku 2014. Případ stavby, kterou nyní oproti svému původnímu rozhodnutí prosazuje Magistrát hlavního města Prahy, tak zřejmě skončí u soudu.

Předimenzovaná budova je podle vedení Prahy 4 v rozporu s územním řádem, výrazně převyšuje okolní stavby a porušuje předpisy o osvětlení. „Další obavy plynou z nárůstu automobilového provozu v dopravně přetížené lokalitě, a navíc se odklon dopravy do vedlejších ulic projeví negativně na kvalitě bydlení ve více než 550 bytech Michelského sídliště, zhoršení bezpečnosti chodců v okolí, návštěvníků mateřské školy a budoucí umělecké školy,“ dodává místostarosta Patrik Opa. Dopravní připojení navrhované stavby do komunikační sítě je řešeno napojením do ulice Ješetické, což podle místostarosty není dobré řešení, protože tato ulice slouží výhradně k parkování místních obyvatel a zásobování přilehlých obchodů.

Na případu je zajímavé, že až do roku 2019 pražský magistrát s radnicí Prahy 4 souhlasil v jejím zamítavém přístupu vůči stavbě. „Vůbec nevíme, co se stalo, že v posledních třech letech magistrát tak radikálně své stanovisko změnil,“ nechápe místostarosta. Protože Magistrát hlavního města Prahy však umístění devatenáctipodlažní budovy na nároží obou ulic už pravomocně potvrdil, nemá Praha 4 jinou možnost, než pokusit se zvrátit toto rozhodnutí u soudu. O podání správní žaloby rozhodla Rada městské části Praha 4.