Výstava Barevné cesty je poděkováním Zlínu za podporu Ukrajiny

Foto: archiv Zlínský zámek, o. p. s.

ZLÍN – Návštěvníci Univerzitního centra U13 si mohou prohlédnout unikátní přehlídku obrazů. Autorem je ukrajinský spisovatel, psycholog a malíř Rostislav Prokopjuk, který dílo pojal jako poděkování Zlínu za podporu Ukrajiny. Slavnostní vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 2. února v 17 hodin, výstava pak potrvá do pátku 10. února.

„Vymetač kouření“ nebo „psycholog celebrit“ – i takto je známý Rostislav Prokopjuk. Pochází z Ukrajiny, od roku 1991 ale žije a působí v České republice. Jeho pacienty jsou lidé, kteří potřebují pomoci se závislostí a patří k nim i známé české a slovenské osobnosti. Kromě praxe psychologa se zabývá také uměním. Vydal dvě knihy, působí i jako malíř a fotograf.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Obrazy vystavuje v Česku i v zahraničí. Založil také projekt Děkujeme za podporu Ukrajiny. „Pomáhám vojenské nemocnici v Kyjevě, organizuji pro ni malé sbírky potřebných věcí. Také vystavuji a následně prodávám své obrazy a z takto získaných peněz nemocnici pomáhám,“ představuje své aktivity Prokopjuk.

Dvě úspěšné výstavy zrealizoval ve Skopje v Severní Makedonii a v Praze. „Zlínská expozice Barevné cesty je pojatá jako poděkování městu Zlínu za podporu Ukrajiny,“ vysvětlila impuls k jejímu vzniku kurátorka Miroslava Ptáčková.

Výstava Barevné cesty / poděkování městu Zlínu za podporu Ukrajiny je ke zhlédnutí v Univerzitním centru U13 Univerzity Tomáše Bati ve 2. patře u knihovny. Přístupná je od 3. do 10. února 2023 od 8 do 18 hodin, vstup je zdarma.

Foto: archiv Zlínský zámek, o. p. s.
Foto: archiv Zlínský zámek, o. p. s.
Rostilav Prokopjuk. Foto: archiv Zlínský zámek, o. p. s.