Červený Kostelec ožije 26. ročníkem divadelního festivalu

foto: Centra uměleckých aktivit Hradec Králové

NÁCHODSKO – Již 26. ročník festivalu činoherního a hudebního divadla proběhne v Červeném Kostelci 16.-19.února. Krajská postupová přehlídka přivítá jedenáct amatérských souborů, které uvedou to nejlepší z jejich loňské produkce. V programu si své najdou diváci klasických kusů z pera Gogola, Moliéra i Čapka, ale také ti, kterým není cizí současná dramatika nebo autorské divadlo. O tom, kdo zvítězí a postoupí do celorepublikové přehlídky, rozhodne odborná porota, ve které zasednou profesionálové z DAMU a JAMU i další divadelní odborníci.

 „O naši přehlídku je díky profesionálnímu zázemí, přátelské atmosféře a kvalitní porotě tradičně velký zájem. Dokonce musíme z kapacitních důvodů soubory i odmítat. Přesto se letos do programu dostaly některé, které budou na festivalu hrát poprvé – jsou to Divadlo v Roztocké z Jilemnice, spolek Divadla trochu z Nové Vsi nebo DS při TJ Sokol Předměřice nad Labem. Novým souborům se snažíme dávat příležitost, aby představily svou tvorbu vedle známějších divadel,“ vysvětluje zájem o kostelecký festival Kateřina Fikejzová Prouzová z Centra uměleckých aktivit, které je hlavním pořadatelem přehlídky.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Festival v Červeném Kostelci už tradičně probíhá v sále Divadla J. K. Tyla. Do několikadenního programu přehlídky se mohou hlásit amatérské soubory z celé České republiky. Přednost mají ovšem regionální divadelní spolky, které se mohou pochlubit jak dlouholetou tradicí, tak i kvalitou jejich inscenací. K nejoblíbenějším patří třeba jaroměřský Divadelní spolek Vrchlický, který do Kostelce přiveze Čapkovu Matku v režii Stanislavy Glembek, místní soubor uvede hru D. Lindsay-Abaira Králičí nora, za kterou její autor obdržel Pulitzerovu cenu v roce 2006. Komedii Revizor tentokrát vybrali Krocani v troubě – divadelní spolek ZUŠ Dobruška. Drsný irský humor slibuje Mrzák Inishmaanský současného dramatika a režiséra Martina McDonagha. V programu se objeví i méně uváděná hra Václava Havla Ztížená možnost soustředění v podání jilemnického Divadla v Roztocké.

O tom, komu nakonec bude patřit vítězství a postup na celostátní přehlídku činoherního a hudebního divadla ve Volyni, rozhodne odborná porota složená z divadelních profesionálů. Předsedou letošního ročníku bude pedagog brněnské JAMU a režisér Aleš Bergman. Vedle něj zasedne profesor Jakub Korčák a režisér z pražské DAMU. O rozbory textů se postará dramaturgyně karlovarského divadla Petra Richter Kohutová. Hlasovou úroveň herců zhodnotí pedagožka DAMU Regina Szymiková.

V publiku zasednou jak místní milovníci divadla, ale také další divadelníci, kterým jde hlavně o vzájemné setkání, porovnání své úrovně a samozřejmě i o podporu svých oblíbených souborů.

„V Divadle J. K. Tyla to čtyři dny hučí jako v úle. Červenokostelecké publikum je skvělé. Plní hlediště i na dopolední představení. Diváci pokaždé živě diskutují o tom, co právě viděli a lektorský sbor se snaží motivovat divadelníky do další práce. Často se debatuje až do brzkých ranních hodin. O přespolní divadelníky se báječně stará místní soubor. Všichni se tu cítí jako doma,“ s nadšením popisuje atmosféru festivalu Fikejzová Prouzová.

Po čtyřdenním intenzivním maratonu představení bude v neděli vyhlášen vítěz, který postoupí do celorepublikové přehlídky ve Volyni. Který to letos bude, se tedy musíme nechat překvapit.

26. ročník červenokostelecké přehlídky pořádají Centrum uměleckých aktivit, Volné sdružení východočeských divadelníků, Městské kulturní středisko Červený Kostelec a Divadelní soubor NA TAHU s finanční podporou Královéhradeckého kraje a Ministerstva kultury ČR.

PROGRAM

 čtvrtek 16. února

  • 10:00 / DS Krocani v troubě, ZUŠ Dobruška / N. V. Gogol: Revizor
  • 15:00 / Divadlo v Roztocké, Jilemnice / V. Havel: Ztížená možnost soustředění
  • 19:00 / DS Zdobničan, Vamberk / R. Thomas: Past na osamělého muže

pátek 17. února

  • 10:00 / spolek Divadla trochu, Nová Ves / Molière: Škola pro ženy
  • 15:00 / DS při TJ Sokol Předměřice nad Labem / J. Beran: Nejlepší jsou studený
  • 19:00 / DS Na tahu, Červený Kostelec / D. Lindsay-Abaire: Králičí nora

sobota 18. února

  • 10:00 / Náchodská divadelní scéna / A. Herman: Strýček Harry
  • 13:00 / NODIVSE, Nové Město nad Metují / N. de la Chesnay: Odsouzení Hostiny
  • 16:00 / DS Kolár, Police nad Metují / M. McDonagh: Mrzák Inishmaanský
  • 19:30 / Divadlo Exil, Pardubice / J. Musil Přejmenovaný: Útulek

neděle 19. února

  • 10:00 / DS Vrchlický, Jaroměř / K. Čapek: Matka

Vstupenky na festivalová představení je možno koupit na stránkách Městského kulturního střediska KLUB.

Další informace o akci se můžete dozvědět zde.