Cizinci vybírali peníze za fotky se sovou pálenou. Týraná zvířata jim byla odebrána

Zdroj: Policie ČR

PRAHA – Cizinci bez příslušného povolení nabízeli turistům možnost pořídit si fotku se zákonem chráněnou sovou pálenou. Pro strážníky v uniformě není jednoduché přistihnout podvodníky přímo při činu, ale tentokrát byli úspěšní. České inspekce životního prostředí na místě potvrdila, že se jedná o týrání zvířat.

„Na Staroměstském náměstí si strážník všiml muže, který společně se dvěma asistenty veřejně vystupoval se zvířetem v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání. Když začal situaci dokumentovat, muž si ho všiml a zvířata rychle schoval do klece,“ sdělila mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Když strážník muže vyzval k předložení potvrzení o ohlášení veřejné produkci, dvaatřicetiletý cizinec mu ho nedodal. Tvrdil, že vůbec netuší, že nějaké potvrzení potřebuje. „Přivolaná inspektorka pak potvrdila, že cizinec k produkci využíval chráněné sovy pálené a že zde docházelo k týrání zvířat. Proto obě zvířata odebrala a odvezla,“ upřesnila Seifertová a dodala, že přestupkovým jednáním muže se bude zabývat správní orgán.

Podle policie se nejedná o ojedinělý případ. „Problematiku vystupování s chráněnými zvířaty strážníci z centra metropole řeší několik let. Ve většině případů se jedná o cizince, někdy i organizované skupiny, které nemají žádné zábrany. Kvůli organizovanosti není zcela jednoduché je strážníky v uniformě při produkci přistihnout. Pokud se jim to podaří, čelí verbálním útokům a vyhrožování právníky,“ dodává mluvčí.

Kolem produkce se zvířaty se točí relativně velké peníze. Majitelé zvířat si mnohdy přijdou na desítky tisíc korun za jeden den. Přitom sova pálená se dá pořídit za několik stokorun. „Díky výborné spolupráci s Inspekcí životního prostředí se alespoň daří chráněná zvířata zachraňovat,“ uzavřela Seifertová.

Zdroj: Policie ČR