V Hlučíně háčkují chobotničky pro předčasně narozená miminka. Navozují pocit bezpečí a mírní stres

Fotografie: město Hlučín

HLUČÍN – Rozhodly se, že chtějí předčasně narozeným miminkům usnadnit pobyt na tomto světě, a tak začaly s háčkováním chobotniček. Jde o speciální pomůcku, která vypadá jako opravdová chobotnice.  Chapadla háčkované chobotnice se zavinou okolo miminka v inkubátoru. Dítěti pomůcka napomůže cítit se bezpečně a mírní stres. Chobotničky dobrovolnice pravidelně vyrábí pro předčasně narozená miminka Fakultní nemocnice v Ostravě. Kromě vyrobených hraček a pomůcek, putoval na Neonatologické oddělení Fakultní nemocnice obraz, který namalovali hlučínští občané a děti.

V Hlučíně obrovskou háčkovací „mánii“ odstartovaly dvě ženy. První chobotničky uháčkovaly Jana Valušová z Městského úřadu Hlučín a kronikářka města Petra Pelková. V jejích hlavách se pak zrodila myšlenka, že by se mohly jako dobrovolnice zapojit do projektu „Háčkujeme chobotničky“ pro předčasně narozené děti. Myšlenka projektu postupně nadchla další šikovné ženy nejen z Hlučína a okolí, ale také z dalších vzdálených měst, a tak se s vervou pustily do háčkování.

Neháčkují jen chobotničky, ale i další hračky, které pak putují k předčasně narozeným dětem na Oddělení neonatologie Fakultní nemocnice Ostrava. Miminko stráví v inkubátoru po narození často několik dlouhých týdnů. Péče o předčasné děti je náročná a vyčerpávající.

Předměty, které dobrovolníci vyrobí předává neonatologickému týmu zástupce města. Dlouhodobou spolupráci si pochvaluje místostarostka města Hlučín. „Spolupráce města s Fakultní nemocnici Ostrava, neonatologickým oddělením, započala před čtyřmi lety, kdy jsme předali první chobotničky předčasně narozeným miminkům,” uvedla Petra Řezáčová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Čtení pohádek miminko uklidní

Zdravotníkům a rodinám dětí pomáhají dobrovolníci právě výrobou hraček, perličkovými polohovacími pomůckami, ale také darováním knihy pohádek, které rodiče drobátku předčítají. Hlas rodičů dítě vnímá již v období před porodem a působí na něj uklidňujícím dojmem. Čtení knížek může novorozence navíc podporovat ve vývoji a rodičům alespoň částečně poskytne pocit běžného prostředí, což u nich eliminuje nadměrný stres. Svou „první“ knihu si pak rodiče odnáší domů jako vzpomínku na dobu po porodu.

KDYŽ ČÁP PŘILETÍ DŘÍVE – PŘEDÁNÍ OBRAZU 12. 1. 2023 FNO. Foto: město Hlučín

Chcete předčasně narozeným miminkům také pomoci?

Hlučínský úřad ve spolupráci s neonatologickým oddělením ostravské nemocnice spouští další zajímavý program, který se jmenuje „Čtení knih u inkubátorů“, jehož cílem je zpříjemnit první dny života dětem, které „čáp přinesl dříve“. Pomoci můžete koupí nové dětské knihy, kterou předáte na odboru rozvoje a školství Městského úřadu Hlučín v průběhu celého roku. Kontaktní osobou je Darina Krejzlová, tel.: 595 020 295, e-mail: krejzlova@hlucin.cz.  Do knihy můžete miminku a jeho rodičům připojit přání, které potěší a povzbudí. Může vás tak možná těšit, že jste miminku přispěli k lepšímu životu, protože čtení má pro něj velký smysl, jak popisují předchozí řádky.

Hlučínští miminkům namalovali obraz!

Další návštěva oddělení se uskutečnila 12. ledna.  Místostarostka Řezáčová přišla na oddělení předat obraz, který vznikl v loňském roce na akci Dny zdraví. Autory obrazu jsou hlučínští občané a děti. Do finální podoby jej doladila Michaela Kostelňáková z Domu dětí a mládeže Hlučín. Setkání se neslo v poklidné a dojemné atmosféře. „Oddělení neonatologie Fakultní nemocnice Ostrava již dlouhodobě spolupracuje s městem Hlučín. Jeho zástupci nám při pravidelných setkáních předávají pro naše malé pacienty krásné výrobky od dobrovolníků. Za to vám všem patří velké poděkování“ uvedla vrchní sestra neonatologického oddělení Jana Kučová.