PRAHA – Místo nebezpečného plynného chloru použít běžnou kuchyňskou sůl. Tak lze vysvětlit novou technologii výroby chlornanu sodného, který se používá pro chlorování pitné vody ve vodojemu Ládví I na Praze 8. Nehrozí tak riziko možného úniku chloru.
Ke změně technologie přistoupily Pražské vodovody a kanalizace s ohledem na bytovou zástavbu v okolí vodojemu na Ládví. Stejnou metodu už používají i na vodojemu Flora, a to od roku 2015. Do budoucna ji plánují zavést také na Úpravně vody v Podolí. „Chlornan sodný vyrábíme přímo v místě dávkování. Odpadá nám tak provozování chlorovny, skladování sudů s nebezpečným plynným chlorem a jejich převážení,“ vysvětluje vedoucí oddělení technologie distribuční sítě Pražských vodovodů a kanalizací Bohdana Tláskalová. Na vodojemu Ládví I bude podle ní od ledna do dubna letošního roku probíhat zkušební provoz za použití této nejmodernější metody chlorování vody. Lidé z okolí vodojemu tak budou moci žít bez obav z kontaminace prostředí nebezpečnými látkami. „Nová metoda chlorování je navíc jednodušší na provoz a obsluhu,“ dodává Tláskalová.
Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.
