Jsou první v republice. Dětské zlomeniny zafixují hřeby, které tělo vstřebá. Jak?

Foto: FNO

OSTRAVA –  Ojedinělou pomůcku začali používat na dětské traumatologii a klinice Fakultní nemocnice v Ostravě. Operatéři do dětské končetiny s dlouhou kostí nově voperují hřeb, které tělo samo časem vyloučí. Odpadá nutnost další operace. Hřeby nahradí titanové, které lékaři k fixaci kosti používali doposud. Unikátní pomůcku používají jako první v republice.

Na rentgenu není skoro vidět

Neviditelný hřeb. I tak o nové fixační operační pomůcce hovoří s mírnou nadsázkou traumatologové, kteří ji ve Fakultní nemocnici začali používat. Na rentgenu totiž není vidět. Okem zahlédnete pouze konec hřebu, který je pro rentgen kontrastní, aby lékař viděl jeho nitrodřeňové zavedení. „Jako první v České republice jsme použili vstřebatelnou fixaci při operaci zlomenin obou kostí předloktí pravé ruky,“ popisuje novinku specialista na léčbu dětských pacientů Ivo Kopáček.  Zkušený operatér prošel speciálním kurzem v Maďarsku. U dítěte se nevyskytly žádné pooperační komplikace.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Tělo si s ním poradí!

Vstřebatelné hřeby jsou vyrobené z materiálu nové generace, který je na bázi kyseliny mléčné a glykolové. „Lidské buňky je metabolizují na oxid uhličitý a vodu a pacient je z těla postupně vydechuje,“ popisuje Kopáček.

Závěrem dodal, že fixační materiál se sice vstřebá a zároveň podporuje i hojení kosti, ale vnější fixace zlomené končetiny sádrou zůstává. Hřeby nelze použít pouze u otevřených zlomenin.

Ročně v Centru dětské traumatologie a chirurgie ošetří na ambulancích okolo 6200 poraněných dětí. Hospitalizovat z důvodu úrazu musí 650 dětí. Operaci podstoupí dvě třetiny dětí. Průměrná doba hospitalizace je po operaci zlomeniny v průměru dva až tři dny.

Unikátní šroub. Foto: FNO