VIDEO: Moravskoslezští hasiči vyjeli pomáhat do Turecka zbídačeného zemětřesením

Foto: HZS MSK

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Centrálním Tureckem otřáslo ničivé zemětřesení, které si vyžádalo velký počet lidských obětí. Na pomoc zbídačené zemi vyjeli také krajští hasiči se svým Urban Search And Rescue týmem, zkráceně USAR.  Tým se specializuje na vyhledávací a záchranné práce v obydlených oblastech, zejména po zemětřeseních. USAR týmy jsou součástí civilní ochrany Evropské unie, a právě ji turecká strana požádala o pomoc. Česká republika vyslala těžký USAR tým poprvé v historii.

Turecko volá o pomoc

Česká republika nabídla Turecku svůj těžký USAR v pondělí 6. února. Už ve třičtvrtě na deset dopoledne turecká strana nabídku České republiky přijala. Započala logistická operace na přepravu celého týmu. Společnost SmartWings nabídla dvě letadla pro zajištění přepravy z Prahy a Ostravy na letiště do Adany. Na organizaci pomoci se podílelo i Ministerstvo zahraničí, zastupitelský úřad v Ankaře a Ministerstvo vnitra.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Pomoc byla rychlá, tým je obrovský

V rámci přípravy k vyslání prošli příslušníci USAR týmu lékařskou kontrolou a začali balit potřebné vybavení. V momentě, kdy byl znám čas přistavení letadel, se lidé s vybavením přesunuli na jednotlivá letiště. Pomoc nabídly také letiště Václava Havla Praha, HZS letiště Václava Havla a letiště Leoše Janáčka Ostrava. Letadla vystartovala z Ostravy v 17:54 a z Prahy v 19:45. Do Adany přiletěla okolo jedenácté večer místního času. Po příletu navázali kontakt s místními záchranáři, českému týmu určili místo nasazení. Předpokládáme, že se zapojí do záchranných prací již v ranních hodinách. Český tým si sebou veze veškeré vybavení nejen pro záchranné práce, ale i ubytování a stravu a to až na deset dní,“ informovala mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Kamila Langerová. Hasiči si s sebou vzali vybavení o celkovém objemu 100m3 a hmotnosti 25 tun.

USAR tým se skládá z 69 členů: velitele týmu, zástupce velitele, styčných důstojníků, záchranářů, lékařů a kynologů se psy. Většinu týmu tvoří příslušníci hasičů Praha, těch je  29 a hasičů Moravskoslezského kraje s počtem 30 lidí. V týmu jsou dále kynologové ze Záchranného útvaru hasičského záchranného sboru České republiky, hasičů Libereckého kraje, Pardubického kraje, sdružení SIRIUS a Městské policie Praha. Ke složkám se přidali  dva lékaři z Úrazové nemocnice Brno a policistka se psem. V neposlední řadě nesmí na palubě letadla chybět tlumočník.

USAR týmy již v zahraničí pomáhaly

V minulosti republika vyslala střední USAR na pomoc v souvislosti s výbuchem v Libanonu, zemětřesením v Nepálu, Pákistánu nebo Íránu. Díky spolupráci všech zainteresovaných se podařilo tým vyslat do 10 hodin od akceptace nabídky pomoci. Český těžký USAR tým je týmem, který byl klasifikován mezinárodní poradní skupinou pro vyhledávání a záchranu osob při OSN (INSARAG). Česká republika tímto patří mezi země, které nejrychleji reagovaly a vyslala na pomoc těžký USAR tým.

USAR odlétá do Turecka. Foto: Tomáš Lach

Foto: Tomáš Lach