Chlumecký masopust už tuto sobotu

ilustrační foto

HRADECKO – Již vloni se v ulicích Chlumce nad Cidlinou, v čase povánočním, objevil průvod masek pochodujících za doprovodu zpívajícího harmonikáře. Celou akci vymysleli a zorganizovali manželé Ulrichovi, kteří zároveň patří do skupiny místních otužilců Eskimo. Akci se rozhodli zopakovat i v roce 2023 a za tímto účelem se spojili s městem Chlumec nad Cidlinou a SŠTŘ Nový Bydžov.

A jak bude ten letošní „Chlumecký masopust“ probíhat? Pro tuto akci byla vybrána sobota 11. února. 2023. Všichni, kdo se budou chtít zařadit do průvodu masek, se shromáždí u koupaliště a odtud v 9:30 vyrazí za doprovodu hudby na náměstí. Tady bude program pokračovat v 10:00 před radnicí. Masky požádají, podle dávného zvyku, starostu o povolení průvodu a na oplátku od něj dostanou pašíka, aby se mohli po veselí i posilnit. Průvod i s pašíkem bude pokračovat až k Městskému muzeu Loreta, kde na nádvoří jeho putování skončí. Na nádvoří skončí putování i pro pašíka, díky němuž bude možné demonstrovat staročeskou „zabíjačku“!

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V ambitech muzea bude mezitím od 9:00 hodin probíhat prodej a ochutnávka výrobků žáků SŠTŘ Nový Bydžov, konkrétně zástupců oboru řezník a cukrář. K dispozici budou pro všechny zájemce zabíjačkové pochoutky, jitrnice, jelítka, zabíjačková polévka, škvarky apod. Toto zboží bude nabízeno v přenosných obalech, aby si je mohli zájemci odnést domů. Od 10:30 se pak budou vydávat i teplé pokrmy, jako ovar, polévka, zabíjačkový guláš, nebo prejt, které bude možné zkonzumovat na místě. Cukráři napečou chlumeckou tradiční pochoutku, makové buchtičky máčené v sirobu a obalené perníkem, ale i jiné dobroty. „Prodávat se budou i studené a teplé nápoje, ale i výborný chleba z pekárny Měník. Zároveň bude na nádvoří probíhat i kulturní program, takže myslím, že tady návštěvníkům nebude nic chybět. Jediné, co nelze ovlivnit, bude počasí, ale zima k masopustu a zabíjačkám tak nějak patří. Bujaré veselí bude ukončeno ve 13 hodin, nebo po vyprodání všech pochutin,“ láká na akci vedoucí Městského muzea Loreta, Helena Krátká.

K českému masopustu patří masky tradiční. Podoba masek i jejich úloha v průvodu je jasně daná. Nesmí chybět Strakatý s píšťalkou a bičem, který celý průvod vede. Objevuje se Ženuška, což je navzdory svému jménu maska mužská. V průvodu jde několik Turků, představujících cizí vojsko. K těmto postavám patřily i dřevěné šavle. Krásný, ale na výrobu náročný je kostým Slaměného, který vychází z archaických masek. Tvoří ho vesta, sukně, rukávy a klobouk ze žitné slámy. Maska Kobyly bývá symbolem celého masopustu. Tvoří ji obruč s dřevěnou hlavou koně a přehozem. Ras má za úkol hlídat kobylu a léčit diváky. Kramář představuje podomního obchodníka s brašnou plnou různých předmětů, které se během obchůzky snaží prodat. Maska Kominíka odkazuje k době, kdy byli kominíci považováni za velké odborníky a během obchůzky maže přihlížející černidlem. Pokud vás ani tento výčet masek neinspiroval k jejich zhotovení, přijďte se alespoň na průvod podívat. Vždyť podoba průvodů na Hlinecku se dokonce dostala na seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO.