Vydejte se se studenty krajinářství do údolí Zátišského potoka!

Anketa se zaměřila na stav a využívání přírodně-rekreačních lokalit v oblasti Braníka, Hodkoviček, Lhotky, Kamýka a Modřan. / Ilustrační foto

PRAHA – Studenti z České zemědělské univerzity se ve svých letošních semestrálních pracích zaměří na možnosti lepšího využití údolí Zátišského potoka na Praze 12. Impulsem k výběru této lokality pro ně byly výsledky ankety o využívání lesů a lesoparků na jihu Prahy 4 a v Praze 12. Nyní se spolu se zájemci vydají i na procházku zmíněnou oblastí.

V anketě, na které se spolu s městskými částmi Praha 4 a Praha 12 podílela Katedra zahradní a krajinné architektury ČZU, mohli lidé hlasovat až do konce ledna. „Přestože byla poměrně časově náročná, zhruba tři sta respondentů poctivě vyplnilo dotazník a dvě stě přispělo podněty do mapy,“ říká místostarosta Prahy 12 pro životní prostředí Vojtěch Mikoláš. Z odpovědí vyplynulo, že právě údolí na pomezí obou městských částí je poměrně hojně navštěvováno obyvateli většiny blízkých rezidenčních čtvrtí a zaslouží si tak pozornost odborníků. Kromě Zátišského údolí ale lidé také často chodí do lesa v Kamýku, lesoparku v Hodkovičkách nebo do údolí Lhoteckého potoka. Nejčastějšími důvody návštěvy těchto míst jsou procházky a pozorování přírody, ale také venčení psů. Kompletní výsledky ankety si můžete prohlédnout na webových stránkách Prahy 4.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Pokud vás toto téma zajímá, můžete se společně s docentem Matoušem Jebavým a studenty Katedry zahradní a krajinné architektury ČZU vypravit do terénu a zapojit se do diskuze. Sraz je ve středu 15. února 2023 v 8:00 u kostela Panny Marie Královny míru ve Lhotce, skupina se odtud vydá po toku Zátišského potoka.