Siamská dvojčata Kronos a Saturn: Jednomu z bratrů se podařilo společný organismus zničit

Siamská dvojčata - ilustrační obrázek. Zdroj: www.lookandlearn.com

Jak si vysvětlit některé experimenty přírody, které zjevně skončily ve slepé uličce? A to se leckdy jedná o případy, které nastaly poměrně dávno před chemickou revolucí čtyřicátých a padesátých let.

Narození zvláštního dítěte

Dne 14. května 1911 porodila císařským řezem Elisabeth McDougallová, manželka dublinského obchodníka s vínem, siamská dvojčata. Tedy tak zněla lékařská zpráva – ve skutečnosti šlo v podstatě o jediné dítě s dvěma nohama a rukama, poněkud širší hrudí, které mělo dvě srdce – a z něhož vyrůstaly dvě hlavy. Porodník byl přesvědčen, že dítě nepřežije a neprodleně zavolal kněze, ten však křest odmítl. William McDougall jej bez okolků vyhodil z domu. Dítě ale nezemřelo, mělo se k světu. Bylo obtížné sehnat kojnou a paní McDougallová stvoření kojit odmítla – jakmile totiž novorozence vzala do rukou, dostala hysterický záchvat a většinou upadla do bezvědomí.

Kronos a Saturn

McDougall tedy nařídil, aby jeho syny, Krona a Saturna (jde o totéž jméno jednoho boha), krmili převařeným kravským mlékem. Chlapci rostli, ale v izolaci od okolního světa. Porodník, farář, dobře zaplacená služka i rodina existenci chlapců tajili, aby nezpůsobili ve městě nemístný rozruch, či dokonce paniku. Sám otec chlapce učil číst, psát a počítat. Učili se snadno a rychle, byli nadaní, i když každá povaha měla jiné povahové vlastnosti.

Nenávist

Když bylo Saturnovi a Kronovi čtrnáct, zcela se zastavil jejich růst, takže dosáhli vzrůstu asi desetiletého chlapce, jen hlavy byly větší. V tomto období se také mezi sebou začali nenávidět – do té doby jakoby brali situaci s nadhledem. Kronos byl rozumově vyspělejší a zcela již pochopil jejich situaci. Uvažoval o sebevraždě, což si však jeho bratr rozhodně nepřál. Mezi hlavami vzplál doslova boj o život. Kronos hledal způsoby, jak zlikvidovat společný organismus a Kronos také získával nad společným trupem jakousi nadvládu – když se mu chtělo třeba vstát, Saturn se musel přizpůsobit.

Kronos získával i osobnostní převahu a tím více svoje sebevědomí ztrácel Saturn. Když pak ale dal v otázce sebevraždy bratrovi konečně volnou ruku, Kronos nečekaně změnil názor. Bylo pro něj jaksi lákavé vládnout nad společným osudem. Našel v tyranii nový smysl života. Mohl ovládat stejně postiženého, který neměl kam utéct. A začalo se tak schylovat k tragédii.

29. července 1925 byli bratři nalezeni mrtví. Vykrváceli totiž z bodných ran v Kronově krku. Nůž vedl ovšem Saturn, slabší zabil silnějšího. Vražedný nástroj použil v momentě, kdy Kronos usnul. Tak se vlastně vysvobodil z rukou tyrana…

Roku 1939 vydalo londýnské nakladatelství MORNING knihu Bůh se nespletl, kterou sepsal dr. John McAdam, a ve které jejich neuvěřitelný příběh zpracoval.