Veřejná doprava Vysočiny: Platba kartou zrychlí přestupování

Foto: Kraj Vysočina

KRAJ VYSOČINA – Při cestování vlakem či autobusem volí platbu kartou stále více lidí, což se příznivě odráží zejména v rychlosti odbavení cestujících. Kraj Vysočina má nyní za sebou úspěšné testování těchto plateb i při přestupech.

Elektronické odbavování přestupujících budou postupně zavádět všichni smluvní dopravci v regionu. „V praxi to znamená, že v prvním dopravním prostředku zakoupí cestující jízdenku, při přestupech pak místo vizuální kontroly platnosti jízdenky řidičem nově stačí pouze přiložit pořízený doklad ke čtečce. Identifikace, která už funguje ve vlacích, tak usnadní přestupy i v linkových autobusech,“ říká krajský zastupitel Martin Hyský.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Objednatel a dopravce budou mít zároveň možnost mapovat zájem o přestupy na jednotlivých linkách. „Systém bude využíván i na mezikrajských linkách např. u propojení Moravského Krumlova s Třebíčí. Z důvodu nutnosti samostatného odbavení si museli cestující na této trase přestoupit a kupovat novou jízdenku. Od přelomu jara/léta se díky změnám v elektronickém odbavení cestujících přestupu na této lince už vyhnou,“ dodává mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

V rámci Veřejné dopravy Vysočiny je možné ve vlacích a autobusech platit jízdné kartou až do výše 500 korun.