Ptačí chřipka se vrací do Prahy. Kde platí opatření?

Drůbež v Praze opět ohrožuje virus ptačí chřipky. / Ilustrační foto

PRAHA – Zdálo se, že nebezpečí, které hrozilo drůbeži chované na území hlavního města, už je zažehnáno. Veterináři ovšem nyní objevili další z ohnisek ptačí chřipky, a to v katastru městské části Benice na jihovýchodním okraji Prahy. Jde o letošní šestnácté místo výskytu nákazy v České republice.

Ptačí chřipka v Benicích zasáhla malochov s 54 kusy drůbeže. Po úhynu dvou kusů, u kterých se nákaza prokázala, musel chovatel zlikvidovat i zbytek chovu. Veterináři zároveň vyhlásili ochranná pásma, ve kterých platí mimořádná veterinární opatření. Jde o celá území Benic, Kolovrat, Královic, Křeslic, Lipan, Nedvězí u Říčan, Pitkovic a Uhříněvsi. Chovatelé tu po dobu minimálně 30 dnů od vyhlášení budou muset zamezit kontaktu chovaného ptactva s volně žijícím a sledovat výskyt typických příznaků ptačí chřipky (náhlé četné úhyny, otupělost, nechutenství, načepýřené peří, vodnaté průjmy). Obyvatelé Kolovrat a Lipan pak mají v průběhu středy 22. února odevzdat na Úřadu MČ vyplněný sčítací list. Ten je také možné vyplnit přímo na podatelně úřadu, a to v úředních hodinách (8:00-12:00, 13:00-18:00). Není nutné sčítat chované ptáky v hospodářstvích v katastrech, kde byli sečteni na základě Nařízení Státní veterinární správy č.j. SVS/2022/162828-A. Pokyny ke sčítání naleznou chovatelé na webu městské části Praha-Kolovraty.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V případě podezřelých úhynů musí chovatelé kontaktovat krizovou linku Státní veterinární správy na telefonu +420 720 995 214.