63. ročník Zlín Film Festivalu odstartuje na Den dětí

Foto: archiv Zlín Film Festivalu

ZLÍN – Organizátoři Zlín Film Festivalu prozradili, jak bude letošní svátek dětského filmu vypadat. V programu se zaměří na propojování generací, oslavu československé animace nebo skandinávské web seriály pro mladé. Festival se letos uskuteční od čtvrtka 1. do středy 7. června 2023.

Šedesátý třetí ročník filmového festivalu přinese obyvatelům i návštěvníkům Zlína pestrý filmový program z různých koutů světa a celou řadu doprovodných aktivit s cílem posilovat a rozvíjet vztahy mezi rodiči, dětmi i prarodiči. „Naší snahou je ukázat to nejlepší ze světové tvorby pro děti a mládež a nabídnout alternativu k běžně dostupnému audiovizuálnímu obsahu. Současně chceme prostřednictvím filmu vzdělávat, rozšiřovat povědomí o okolním světě, otvírat a následně diskutovat o aktuálních tématech,“ shrnul vizi festivalu jeho prezident Čestmír Vančura.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Festival bude barevný, hravý, mnohovrstevnatý. Chce zaujmout a k festivalovému dění ještě více přitáhnout mladou generaci teens,“ prozradila výkonná ředitelka Jarmila Záhorová.

Pozornost připadne skandinávské produkci pro mladé

Umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová naznačila už nyní také část mimosoutěžního filmového programu. „U příležitosti 100. výročí narození Břetislava Pojara chystáme sekci věnovanou světově uznávané československé animaci. Připomeneme zde i tvorbu Miroslava Štěpánka, Jiřího Trnky, Zdeňka Milera, Jiřího Brdečky či Vlasty Pospíšilové,“ nastínila Pášmová. Tématu animované tvorby se bude festival věnovat ve filmovém, doprovodném i odborném programu. V rámci něj se chystají i speciální lektorské úvody s ukázkami různých typů animace.

Dramaturgie chce také reagovat na trend v oblasti seriálů pro teenagery v rámci nově vzniklé sekce Evropské web seriály pro mladé publikum. „Letos ji odstartujeme pilotním ročníkem zaměřeným na skandinávskou produkci a každý den festivalu tak přineseme jeden seriál s tématikou odrážející současné problémy dospívajících – identita, přistěhovalectví, coming out, šikana a další,“ přiblížila Markéta Pášmová.

Nebudou chybět klapky ani půlmaraton

Neodmyslitelnou součástí festivalového programu je i Salon filmových klapek, jehož 26. ročník začne už 7. března vernisáží v pražském Divadle Hybernia. Odtud se vydá do Liberce-Vratislavic, Mladé Boleslavi, Olomouce, Brna a do Zlína, kde vyvrcholí tradiční aukcí v neděli 4. června v Kongresovém centru Zlín. Prostřednictvím Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN výtěžek dražby putuje k začínajícím talentovaným filmařům. „Důkazem, že se peníze vynakládají smysluplně, jsou úspěchy podpořených filmů nejen v České republice, ale i v zahraničí. Jeden příklad za všechny, hned osm námi podpořených filmů je v letošní nominaci na Českého lva,“ vyzdvihla Markéta Pášmová.

Na své si přijdou i sportovci. Ti v neděli 4. června odstartují v 10 hodin od Kongresového centra v rámci Festivalového půlmaratonu MONET+ Zlín. „Rádi bychom letos pokořili hranici 2000 běžců na startu,“ přeje si Jarmila Záhorová. V 15 hodin na hlavní závod naváže RPB rodinný běh, který má od letošního roku nového titulárního partnera RBP, zdravotní pojišťovnu.