Lékařům v Baťovce slouží dva nové moderní rentgeny

Foto: KNTB

ZLÍN – K lepší péči v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně přispějí dva moderní přístroje. Jedná se o skiaskopicko-skiagrafickou stěnu a samostatný skiagraf.

Nový skiaskopicko-skiagrafický přístroj obsahuje sklopnou stěnu a komplet bez C-ramene. Oproti předchozímu staršímu přístroji je univerzálnější a umožňuje plnohodnotnou skiagrafii, což znamená, že může fungovat i jako záložní samostatný skiagraf. „Přístroj nám umožňuje vyšetřovat pacienta v horizontální i vertikální poloze. Využití je například v gastroenterologii, urologii, intenzivní medicíně, dětském i jiných oborech,“ prozradil primář Oddělení zobrazovacích metod Jiří Palíšek.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Oba přístroje zdravotníci využijí nejen na urgentním příjmu, ale i v rámci ambulancí. Dobrou zprávou pro pacienty je, že moderní rentgeny jsou šetrnější, protože optimalizují dávky ionizujícího záření. Pořídit se je podařilo za necelých 22 milionů korun díky evropským dotacím.

Foto: KNTB