Největší už má metr. Mláďata krokodýla štítnatého jsou v expozici

foto: Helena Hubáčková

TRUTNOVSKO – Od konce února 2023 jsou v expozici Vodních světů k vidění čtyři krokodýli štítnatí. Trojice kriticky ohrožených mláďat obydlela velkou nádrž v sousedství terária s dospělou samicí.

Trojice mladých krokodýlů štítnatých se ze zázemí přestěhovala do expozice pavilonu Vodní světy. Za necelý rok pobytu v zázemí safari parku mláďata vyrostla a zmohutněla. Největší z nich má bez několika milimetrů jeden metr, což znamená roční přírůstek o víc než 10 centimetrů. Další ho následují s 86 a 84 centimetry.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Mláďata krokodýla štítnatého jsou plachá, proto jsme před část nádrže umístili mnoho rostlin, v jejichž krytu se cítí v bezpečí. Zvířata se ale ukázala jako velmi přizpůsobivá, dobře si zvykají a již je možné je velmi dobře pozorovat,“ popisuje zoolog Michal Podhrázský. „Zejména jedno ze zvířat, které již má zkušenost s pobytem v expozici, je zcela klidné. Současná situace, kdy je v safari parku menší množství návštěvníků, velmi nahrává plynulému zabydlení našich vzácných mláďat,“ doplňuje Michal Podhrázský.

V nově upravené expozici si kriticky ohrožené krokodýly návštěvníci užijí doslova ze všech stran. Nádrž umožňuje pohled pod vodu, z boku i shora. Safari park nabízí milovníkům zvířat i pohled na dospělého krokodýla štítnatého. V největší expozici Vodních světů si již zcela přivykla dospělá samice, která je k vidění po celý den a stala se hlavním tahákem celého pavilonu.