Prostějov vykoupí další pozemek pro vytvoření pásu zeleně na jihu města

Letecký pohled na Prostějov
Letecký pohled na Prostějov, foto Magistrát města Prostějova

PROSTĚJOV – Prostějov patří k městům, která mají na svém území málo zeleně. Proto by měl kolem jižní části města vzniknout rozsáhlý zelený pás. Prostějovští zastupitelé nyní schválili výkup dalšího pozemku pro vytvoření takové plochy.

O výkupu dalšího pozemku pro takzvaný Jižní prstenec v Prostějově kladně rozhodli na svém posledním zasedání 21. února prostějovští zastupitelé. Radní jim doporučili schválit jeho výkup za zhruba 2.75 milionu korun. „Pás kolem města má za cíl zvýšit rekreační možnosti obyvatel a adaptaci na probíhající klimatické změny pomocí vytváření společenstev s převažující přírodě blízkou skladbou, s tím souvisejícím zadržováním vody v krajině a zlepšování hygienických podmínek jižní části města,“ uvedla 1. náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Území, kde by měl vzniknout zelený pás, je přibližně ohraničeno ze západu ulicí Čechovická, z východu ulicí Brněnská, v šířce pásu ohraničeného ulicí Jaroslava Kaštila až po ulici Za Určickou. V tomto území bylo dotčeno asi 60 pozemků různých vlastníků v katastrálních územích Prostějov, Krasice a Čechovice. Podle územní studie a v souladu s navrženým postupem a s navrženou cenovou strategií je v současné době možné realizovat výkup části pozemku v katastru obce Krasice o výměře asi 5.506 čtverečních metrů.

„Investice do zeleně jsou z dlouhodobého hlediska správné. Jsou to příspěvky k budoucímu lepšímu životnímu prostředí ve městě a my k nim takto přistupujeme,“ vyjádřil svůj postoj prostějovský primátor František Jura.