Mistrem mezi řezači révy je pedagog z Rajhradu Jan Schoř

Foto: BS Vinařské potřeby

HODONÍN – Minulý pátek se do Bzence sjelo 73 soutěžících, kteří se na vinicích utkali ve speciální vinohradnické disciplíně řezu révy vinné.

Organizátory Mistrovství ČR v řezu révy jsou Svaz vinařů České republiky ve spolupráci se společností BS Vinařské potřeby. Na účastníky mistrovství čekalo 25 keřů révy odrůdy Rulandské bílé vysazené v roce 2005. Na jejich ořezání mělo 58 soutěžících z kategorie Elite patnáct minut a 15 soutěžících z kategorie Junior potom o 5 minut déle. „S ohledem na náročnost vinice, byly výkony soutěžících mimořádně vyrovnané. Naprostá většina jich pořezala všechny své vytyčené keře,“ uvedl prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Nejlepší řezačem 18. ročníku Mistrovství ČR v řezu révy, které se letos konalo ve viničním statku Chateau Bzenec, se stal pravidelný účastník soutěže a pedagog ze Střední zahradnické školy Rajhrad Jan Schoř. Nejúspěšnější řezačkou mezi ženami je obhájkyně loňského prvenství Miroslava Crlíková ze ZD Sedlec. V kategorii Junior vyhrál Lukáš Sasínek ze SVIŠ Valtice.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Pro účastníky mistrovství, hosty i odbornou veřejnost byl připravený i doprovodný program s prezentací vinohradnické techniky nebo degustace vín. Součástí akce byla také přednáška na téma Možnosti eliminace přenosu chorob kmínku révy řezem, se kterou vystoupil Martin Vrabec ze společnosti Biocont. Více informací najdete v našem článku a na www.vinarskepotreby.cz.

Kategorie Elite

  1. Jan Schoř – Střední zahradnická škola Rajhrad
  2. Václav Macháček – Vinařství Procházka Valtice
  3. Vojtěch Brauner – Vinařství Plener Pavlov

Kategorie Elite – ženy

  1. Miroslava Crlíková – ZD Sedlec
  2. Simona Šťastná – Terezín
  3. Dominika Černohorská – Vinařství Plener

Kategorie Junior

  1. Lukáš Sasínek – Střední vinařská škola Valtice
  2. Kateřina Janů – Střední zahradnická škola Rajhrad
  3. Stanislav Žůrek – Střední vinařská škola Valtice