Skvělé! Rokycany jsou druhým Městem pro byznys v Plzeňském kraji

Zdroj: Město Rokycany

ROKYCANY – Město Rokycany zaznamenalo mimořádný úspěch! Jako druhé v pořadí skončilo v soutěži Město pro byznys 2022 Plzeňského kraje.

Vyhrála krajská metropole Plzeň, na třetí příčce skončily Nýřany. Srovnávací výzkum Město pro byznys hodnotí v rámci celé České republiky každoročně 205 měst a obcí s rozšířenou působností a městské části Hlavního města Praha. Výzkum zpracovává analytická agentura Datank. Krajské výsledky jsou vyhlašovány v rámci regionálních setkání Svazu měst a obcí ČR. Ocenění za Rokycany převzal v úterý 28. února starosta města Tomáš Rada.

Stříbrné Rokycany se můžou pyšnit velmi vysokým podílem firem nad 250 zaměstnanců v přepočtu na celkové množství ekonomických subjektů. V rámci Plzeňského kraje zaznamenávají Rokycany nadprůměrný počet uchazečů o zaměstnání v přepočtu na obyvatelstvo ve věku 15 až 65 let, což dává firmám větší možnost výběru nových zaměstnanců. Místní radnice dobře hospodaří, o čemž svědčí nejnižší náklady na dluhovou službu a také nejvyšší likvidita. Skvělého výsledku dosáhlo město také pokud jde o přehlednost a obsah webových stránek z pohledu podnikatele. „Loni jsme spustili aplikaci nové webové stránky. Směřujeme k tomu, aby komunikace pomocí veškerých portálů a sítí byla pro podnikatele i občany co nejpříjemnější,“ řekl starosta Tomáš Rada. Osa Rokycany – Hrádek – Mirošov – Holoubkov byla a je podle něj zaplněná průmyslovými podniky. „Řemeslnost a dovednost vedla k tomu, že investoři chtěli investovat v Rokycanech, protože tu nacházeli zaměstnance,“ dodal Tomáš Rada.

Srovnávací výzkum Město pro byznys již šestnáctým rokem hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskuzi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR. Pořadí se vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem Stavební skupina VINCI Construction CS a Svaz měst a obcí ČR.

Celkové pořadí – Město pro byznys 2022 Plzeňského kraje:

1. Plzeň
2. Rokycany
3. Nýřany
4. Přeštice
5. Horažďovice
6. Domažlice
7. Klatovy
8. Tachov
9. Stříbro
10. Sušice
11. Stod
12. Horšovský Týn
13. Nepomuk
14. Kralovice
15. Blovice