Baťovým kanálem až do Kroměříže! Vyrůst by tu mohl jeden z největších přístavů u nás

Vizualizace přístavu Kroměříž. Zdroj. Ředitelství vodních cest

ZLÍN – Desítky Kroměřížanů si nenechaly ujít veřejné projednávání plánů na stavbu bělovské plavební komory. Ta lodím umožní, aby se po Baťově kanále dostaly až do Kroměříže, kde na ně bude čekat moderní přístav a menší přístaviště.

Pokud se záměr s plavební komorou u jezu Bělov podaří, u soutoku Moravy s říčkou Kotojedkou vyroste velký bazénový přístav pro 80 plavidel. Ta budou stát u plovoucích mol s kolmými výložníky vedenými pomocí vysokovodních daleb. Přístup na jednotlivá mola zajistí pohyblivé lávky. Srdcem přístavu se stane provozní budova, která nabídne kompletní servis služeb včetně hygienického zázemí. Nezapomene se ani na parkoviště pro 74 aut. Přístav by měl patřit k největším v České republice.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Vodní cesta povede až na Erbenovo náměstí, kde vznikne přístaviště pro krátkodobé stání plavidel. Tvořeno bude pevným molem s několika výškovými úrovněmi pro pohodlný a bezpečný nástup a výstup cestujících.

Radnice podle starosty Tomáše Opatrného prodloužení Baťova kanálu do Kroměříže podporuje. „Pomůže to rozvoji cestovního ruchu v Kroměříži,“ mínil Opatrný.

Ředitelství vodních cest plánuje zprovoznit plavební komory i přístav v květnu roku 2027. Podle starosty jde však o optimistický termín. Realizace může začít až poté, co bude v souladu s územním plánem, což v tuto chvíli není. A to se může napravit až schválením nového územního plánu města Kroměříže, což se podle starosty odhadem nepodaří dříve než za dva roky. „O zahájení stavby přístavu v roce 2025, jak je plánováno, proto s ohledem na nutnost získání stavebního povolení silně pochybuji, i když bych byl mile rád, pokud by se to v tomto termínu podařilo,“ uvedl Opatrný.

Vizualizace přístaviště Kroměříž. Zdroj. Ředitelství vodních cest
Vizualizace plavební komory Bělov. Zdroj. Ředitelství vodních cest
Vizualizace plavební komory Bělov. Zdroj. Ředitelství vodních cest