V pátek v noci se na jihu Čech staly dvě tragické dopravní nehody

nehoda u Lejčkova na Táborsku (zdroj Policie ČR)

JIHOČESKÝ KRAJ – Páteční noc přinesla na jihu Čech dvě závažné dopravní nehody. Na Táborsku narazil řidič osobního automobilu do stromu. On i jeho dva spolucestující utrpěli zranění. Na místo letěl vrtulník. Před půlnocí nepřežil střet s automobilem chodec na Českokrumlovsku.

Jak informoval policejní mluvčí Jiří Matzner, u Lejčkova řidič Š Octavie narazil do stromu, pravděpodobně nezvládl průjezd zatáčkou. „Řidič i dva další cestující utrpěli závažná zranění. Zapojen byl i vrtulník letecké záchranné služby,“ sdělil mluvčí.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Informaci doplnila mluvčí jihočeské záchranné služby Zuzana Fajtlova. Tak uvedla, že v pátek po deváté hodině večer vyjížděly tři pozemní posádky z Tábora a vrtulník K13 k vážné dopravní nehodě, při níž osobní vozidlo narazilo do stromu. Následně byla ještě na pomoc vyslána pozemní posádka z Pacova z Vysočiny. „Ve voze cestovaly tři osoby. Řidič a spolujezdec zůstali po nárazu ve voze zaklíněni a v bezvědomí. Ještě před samotným vyproštěním jim záchranáři zajistili žilní vstupy, imobilizovali je krčními límci a podali kyslík. Řidič byl po vyproštění zaintubován, napojen na dýchací přístroj a imobilizován. S mnohačetnými vážnými poraněními byl převezen na ARO českobudějovické nemocnice. Jeho spolujezdec byl po vyproštění také napojen na umělou plicní ventilaci a v kritickém stavu s těžkými poraněními letecky transportován tamtéž. Třetí účastník nehody zůstal ve voze také zaklíněn, při vědomí, se záchranáři během vyprošťování komunikoval. Následně byl po zajištění stavu a poskytnutí akutní péče převezen se středně těžkými až těžkými poraněními na traumacentrum krajské nemocnice,“ popsala situaci na místě Fajtlová.

Před půlnocí pak nepřežil střet s vozidlem značky BMW chodec ve Velešíně na Českokrumlovsku. Chodec neměl reflexní prvky.

„Muž zůstal po nárazu v bezvědomí a došlo u něj následkem poranění k selhání životních funkcí. Hasiči se ho před příjezdem záchranářů pokoušeli oživovat, ale vzhledem k závažnosti poranění, která byla smrtelná, byla jejich snaha marná a záchranáři již neměli na co navázat a jak muži pomoci. Lékař musel bohužel konstatovat smrt“, sdělila Fajtlová.