Kladenský zámek: Objevte kouzelný svět Krtečka a díla jeho autora

Expozice Zdeňka Milera, Krtkova herna. Foto: Karel Pazderka. Zdroj: Kladenský zámek
Expozice Zdeňka Milera, Krtkova herna. Foto: Karel Pazderka. Zdroj: Kladenský zámek

Navštivte pozoruhodný Kladenský zámek s romantickou zahradou ve středu města. Ze středověké tvrze se proměnil v barokní rezidenci. Je bezesporu zajímavý nejen zvenčí, ale i uvnitř. Kromě aktuálních výstav v této historicko-kulturní instituci najdete také muzejní expozice, z nichž jedna vás provede kouzelným světem autora slavného Krtečka.

Kladenský zámek se z gotiky převlékl do baroka

Při procházce městem určitě zavítejte na Kladenský zámek, který najdete na ulici Zádušní. Předchůdcem současné budovy byla středověká gotická tvrz, která v 18. stol. prošla proměnou na barokní zámek podle návrhu architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Nabízí zajímavé expozice, poutavou historii, umění, zábavu i odpočinek, třeba v zahradě, kde žijí dvě medvědice. Víte, že se v Kladně narodil Zdeněk Miler, autor Krtečka?

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Budova zámku v Kladně. Foto: Karel Greif. Zdroj: Kladenský zámek
Budova zámku v Kladně. Foto: Karel Greif. Zdroj: Kladenský zámek

Do galerie i za Krtečkem na Kladenský zámek

  • Kdo by jako dítě nemiloval Krtečka? „Zdeněk Miler, nejen Krtek“ je muzejní expozice, kterou byste určitě měli navštívit i s dětmi. Jedinečná expozice představuje významného kladenského rodáka a výtvarníka Zdeňka Milera. Uvidíte originály skic, autorovu oceňovanou černobílou filmovou prvotinu inspirovanou Kladnem „O milionáři, který ukradl slunce“, Milerovu autentickou pracovnu i dokument o výletu Krtečka do kosmu. Malí návštěvníci se zde mohou proskotačit v herně, v pohádkách se setkat s Krtečkovými kamarády a dozví se, jak vlastně Krteček vznikl.
  • V prvním patře zámecké budovy se ponoříte do světa výtvarného umění. Prostory galerie hostily za dobu své historie četné výstavy významných výtvarníků z Kladna a blízkého okolí (Karel Souček, sestry Válovy, Cyril Bouda, fotograf Jiří Hanke ad.), výstavy osobností českého výtvarného umění (např. výstavy Fillovi žáci) i putovní expozice s různorodou tematikou. V nedávné době galerie hostila např. Trnkovu zahradu, Václava Chocholu se Salvadorem Dalím, pražské výtvarníky, králické betlémy; v současnosti chystají výstavu panu Blechovi. Příležitostné se konají koncerty vážné hudby a pravidelně se zde odehrává bienále Kladenský salon.
  • Zajímáte se o fotografování? V expozici uvidíte prezentaci regionálních i celostátně významných tvůrců, kteří upozorňují na důležitá společenská témata nebo vyjadřují své pocity s využitím fotografického média.
Kaple sv. Vavřince. Foto: Karel Pazderka. Zdroj: Kladenský zámek
Kaple sv. Vavřince. Foto: Karel Pazderka. Zdroj: Kladenský zámek
Opatova pracovna. Zdroj: Kladenský zámek
Opatova pracovna. Zdroj: Kladenský zámek

Poznejte krásnou barokní kapli sv. Vavřince

  • Na přebudování zámku do jeho dnešní podoby měli velký podíl opaté břevnovského kláštera. Do nejstarší historie kladenského zámku se pohroužíte na výstavě nazvané „Pracovna břevnovského opata“. Je uspořádána tak, aby evokovala podobu opatovy zámecké pracovny z 18. století. Prohlédnout si zde můžete dobové artefakty přímo z archivu břevnovského arcibiskupství.
  • Historicky nejcennější část Kladenského zámku je opatská kaple sv. Vavřince, která patří k nejvýznamnějším barokním interiérům v regionu. Vystavěl ji Kilián Ignác Dientzenhofer. Její zvláštností, mimo jiné, je oválný tvar s kopulovitou klenbou vestavěnou ve čtyřhranném křídle zámku. Prohlédněte si krásné restaurované nástěnné malby, které byly po dlouhou dobu zakryty nátěry. Prostory kaple sv. Vavřince jsou oblíbeným místem pro konání svatby. Plánujete ji? Malebný prostor kaple sv. Vavřince můžete využít jako místo pro komornější svatební obřad.
  • Zajímavou procházkou do historie hornictví je expozice Důlní štola. Z technických důvodů je však dlouhodobě uzavřena! Až se sklepení kladenského zámku otevře, poznáte, jak vypadala práce v kladenských dolech. Uvidíte maketu důlního pracoviště, seznámíte se v ní se zásadami práce v podzemí a s vývojem hornických technik používaných při dobývání uhlí na Kladensku. A také si můžete na vlastní uši poslechnout, jaký byl v dolech neskutečný rachot.
Zámecká zahrada v Kladně. Zdroj foto: Kladenský zámek
Zámecká zahrada v Kladně. Zdroj foto: Kladenský zámek

Procházka zahradou až k medvědáriu

Zámecká zahrada je místem pro odpočinek, kulturní akce nebo romantickou svatbu. Patří mezi nejatraktivnější místa Kladna. Od roku 2001 je součástí zahrady také medvědárium s rozlehlým výběhem a bazénem, ve kterém našly domov dvě medvědice, Marta a Míša. Vyrazte na výlet na Kladenský zámek i do zámecké zahrady, kterou doplňují zajímavé prvky, jako například fontánka ve tvaru koule, kamenné Sanktuárium ze 17. století i moderní plastiky.

Medvědice v zahradě zámku. Foto: Karel Greif. Zdroj: Kladenský zámek
Medvědice v zahradě zámku. Foto: Karel Greif. Zdroj: Kladenský zámek

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době, vstupném a akcích najdete na internetových stránkách Kladenského zámku. Klikněte zde.

Místo výletu

Kraj: Středočeská
Okres: Kladno
Město: Kladno

Kontakt

Kladenský zámek
Zádušní 1
272 01 Kladno

tel: +420 312 604 532,+420 725 118 555
e-mail: kladnozamek@mestokladno.cz
www.kladenskyzamek.cz

Tip na fajn výlet

Navštivte zámecký park Lány a užijte si při procházce po cestičkách šelestu stromů, cvrlikání ptáků i pohledy v proměnách ročních období.