Želva, kam se podíváš! Ve zlínské zoo se vylíhl rekordní počet mláďat

Foto: archiv Zoo Zlín

ZLÍN – Chovatelé ve zlínské zoo mají oprávněný důvod k radosti. Vylíhlo se jim tu již 20 malých želv ostruhatých a další 4 si ještě dávají na čas. Tyto největší suchozemské želvy návštěvníci mohou spatřit v nedávno otevřené expozici damanů a želv v africké oblasti.

Letošní počet vylíhnutých mláďat je rekordní, díky zlepšeným chovatelským podmínkám totiž byla veškerá snesená vejce želv oplozena. Všech dvacet čtyři vajec samice snesly přímo v expozici. „Pro želvy jsme zde připravili kladiště se šedesáticentimetrovou vrstvou písku, kterou doplnily dvě výkonné UV lampy. Díky těmto zářičům jsme v expozici zajistili teplotu vyšší než 30 stupňů, pod zdroji tepla se želvy mohou nahřát až na téměř 45 stupňů. A především tato skutečnost zajistila, že poprvé v historii chovu byla všechna snesená vejce oplozena,“ přiblížil zoolog Václav Štraub.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Chovatelé vejce podobná menšímu kulatému míčku ihned po snesení odebrali a umístili do líhně. „Dokážeme zde vytvořit optimální podmínky pro líhnutí, navíc zamezíme případnému nechtěnému poškození vajec samicemi,“ vysvětlil Václav Štraub.

Ačkoliv udávaná doba inkubace u želv ostruhatých trvá 90 až 120 dní, ve zlínské zoo se malé želvy začaly líhnout již po 80 dnech. Čerstvě vylíhnuté mládě váží 40 gramů, je samostatné a nepotřebuje péči rodičů. Malé želvy chovatelé následně přemístí do terária s teplotou kolem 30 stupňů a s vysokou vlhkostí vzduchu. „Mláďata jsou vitální a dobře prospívají. Po vstřebání žloutkového váčku jim podáváme hlavně seno, listy salátů a najemno nakrájenou syrovou mrkev,“ prozradil zoolog.

Foto: archiv Zoo Zlín

Vzácným želvám nyní hrozí vyhynutí

Domovinou želv ostruhatých jsou suché savany a polopouště jižního okraje Sahary, od Senegalu až po Etiopii. I tento druh je však nyní vzácný a ohrožený vyhynutím. Velké teplomilné želvy mají na každé straně u ocasu dva až tři silné výrůstky, které připomínají ostruhy. Odtud pochází jejich české druhové jméno. Hmotnost samců se v dospělosti pohybuje kolem 90 kilogramů, délka krunýře bývá 80 centimetrů. Samci mohou být o třetinu větší než samice. Jsou to dlouhověká zvířata, dožívají se 50 až 70 let.

Zlínská zoo chová tyto největší suchozemské želvy od roku 2017, mláďata se zde vylíhla v roce 2019 V současné době se na Lešné chová 5 druhů suchozemských želv ze tří kontinentů.

Foto: archiv Zoo Zlín
Foto: archiv Zoo Zlín