V šumperské knihovně se natáčely vzpomínky pamětníků ze zdejšího regionu

Natáčení paměť národa v Šumperku
Foto Městská knihovna TGM Šumperk

ŠUMPERK – Pamětníci ze šumperského regionu vzpomínali v šumperské knihovně na staré časy. Přitom je natáčel Institut Paměti národa Olomouc, který zachytil celkem 14 jejich životních příběhů. Natočené příběhy budou prezentovány na podzim za osobní účasti pamětníků.

Déle než týden natáčel Institut Paměti národa Olomouc v malém sále Městské knihovny T. G. Masaryka  v Šumperku vzpomínky pamětníků zdejšího regionu. Během osmi dnů zde bylo natočeno celkem 14 příběhů. Tentokrát převažovaly vzpomínky, jejichž pojítkem byla Volyň. Na podzim chce knihovna promítnout natočené příběhy za osobní účasti pamětníků. Na příští rok také chystá ve spolupráci s dokumentaristou Františkem Vrbou výstavu portrétů pamětníků doplněných o jejich příběhy.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Lidé mají zájem o vzpomínání pamětníků

Knihovna spolupracuje s organizací Post Bellum, která je jedním ze zakladatelů iniciativy Paměť národa, už přes čtyři roky. Každý rok tu prezentují svou práci žáci základních škol zdejšího regionu, kteří se zapojili do projektu Příběhy našich sousedů. Žáci sbírají příběhy, které v učebnicích nenajdete. Děti v rolích novinářů objevují pamětníky, kteří jim vyprávějí svoje životní příběhy, a tyto rozhovory pak žáci zpracují do krátkých prezentací. Vše pak vyvrcholí před prázdninami v knihovně, kde děti jednotlivé příběhy prezentují a zároveň je hodnotí i odborná porota. Nejlépe zpracované vzpomínky jsou pak oceněny.

Knihovna také v minulosti spolupracovala s nakladatelstvím Veduta Štíty, které vydalo vzpomínky zpracované Vítem Lucukem. Uvítání těchto knih a setkání s pamětníky proběhlo opět v prostorách knihovny. Všechny knihy Víta Lucuka má knihovna samozřejmě ve svém fondu a čtenáři si je můžou půjčit.

Lidé mají zájem o přednášky, které se zabývají místní historií a o osudy místních občanů, vzdělávací akce a besedy tohoto druhu mají vždy vysokou návštěvnost. Knihovna tedy plánuje nadále pokračovat v těchto aktivitách a ráda by přitom dále spolupracovala s organizací Post Bellum.

Filmaři z Paměti národa Olomouc