Držte si klobouky, to bude jízda! Na Rokycansku se bude cestovat novými vlaky

ROKYCANSKO – I cestující na Rokycansku se budou moci těšit na příjemnější a pohodlnější přepravu po železnici. Postarají se o to nové vlaky. A na kterých tratích vás budou vozit?

Modernizace vozového parku se týká tratí Rokycany – Nezvěstice, Plzeň – Radnice. V oblasti celého Plzeňska pak jde i o trasy Plzeň – Žihle, Plzeň – Bezdružice, Nýřany – Heřmanova Huť a dále šumavské trati Klatovy – Železná Ruda. Během roku 2024 se na těchto tratích objeví 10 zbrusu nových motorových jednotek, které budou vyrobeny firmou PESA v Polsku. Jedná se o jednotky podobné těm, které jsou dnes nasazovány na trati Plzeň – Domažlice (RegioShark), nicméně budou vývojově mladší, a tudíž komfortnější. Všechna tato vozidla budou provedena v grafickém designu Plzeňského kraje.

Staňte se členy FB skupiny Život v Plzeňském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv. Čtěte krimi články pohodlně z jednoho místa na FB skupině Policie v akci – Plzeňský kraj.

Cestující se mohou těšit na moderní vlaky s více než 100 místy k sezení. Zejména v letních měsících ocení klimatizaci a někteří též připojení na internet pomocí wi-fi. Zejména maminky s kočárky, senioři a handicapované osoby pak částečně nízkopodlažní provedení těchto vozidel, které umožní snadný nástup. Komfortní bude i přeprava cyklistů. „Nové motorové jednotky dostaly jméno RegioFox. Tento nový vlak bude vybaven nejmodernějšími nízkoemisními motory Rolls-Royce splňujícími emisní limity Stage V, které kromě klasické nafty umí jezdit i na biopalivo HVO. Jednotky budou vybaveny také sčítacím systémem cestujících, který nám a objednatelům dopravy poskytne lepší přehled o vytížení jednotlivých spojů. O bezpečnost cestujících se postará evropský zabezpečovač ETCS nebo vnitřní i vnější kamerový systém, kterými budou tyto nové vlaky také vybaveny,“ řekl člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

První nová vozidla budou nasazena v létě 2024. Nákupem nových vlaků však modernizace vozového parku zcela neskončí – od prosince 2026 bude na spoje, kde ještě budou v provozu starší motorové vozy, nasazeno sedm jednotek RegioShark, které cestující znají z tratě Plzeň – Domažlice. Tato vozidla však přirozeně projdou před jejich nasazením na celek Plzeňsko rekonstrukcí interiéru.

Uzavření smlouvy, kterou Plzeňský kraj podepsal 14. března s Českými drahami, je snahou nabídnout cestujícím moderní vozidla na všech tratích v kraji. Po nákupu více než 300 nových autobusů a 24 nových železničních elektrických jednotek RegioPanter se tak jedná o završení modernizace vozového parku Integrované dopravy Plzeňského kraje. Již přirozenou součástí veřejné dopravy v kraji je pak uznávání a odbavování dle tarifu Integrované dopravy Plzeňského kraje ve všech spojích, který umožňuje cenově přívětivé cestování po Plzeňském kraji a neomezené cestování na jednu jízdenku vlaky, autobusy i městskou hromadnou dopravou ve většině měst v kraji.

Zdroj: Město Rokycany