O bezplatné vyšetření ledvin byl v Hradišti a v Brodě rekordní zájem

Foto: Uherskohradišťská nemocnice

UHERSKOHRADIŠŤSKO – V rámci Světového dne ledvin uspořádala Uherskohradišťská nemocnice preventivní akci, při níž mohli zájemci přijít k bezplatnému vyšetření ledvin. Příležitost si nenechalo ujít rekordní množství lidí, do nefrologických ambulancí v Uherském Brodě a v Uherském Hradišti minulý týden přišlo 461 pacientů.

V porovnání s minulým ročníkem se jednalo o více než dvojnásobný počet příchozích. „Z celkového počtu vyšetřených osob nebylo u nikoho zjištěno vážné onemocnění, přibližně u 5 procent klientů byl zaznamenán mírný nález, ojediněle se pak jednalo o středně závažný problém. Pacienty s patologickými nálezy postupně informujeme telefonicky a domlouváme se na dalším postupu,“ sdělil primář oddělení nefrologie a dialýzy Lubomír Strnadel.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Preventivní akce se zúčastnila také Lucie Podholová ze Starého Města. „O této možnosti jsem se dozvěděla na sociálních sítích nemocnice. Od sedmnácti let docházím na nefrologii s ledvinovým kamenem, nedávno jsem také prodělala bolestivou ledvinovou koliku. Nechtěla jsem proto ponechat nic náhodě a ledviny jsem si přišla zkontrolovat,“ vysvětlila paní Podholová.

Mezi nejčastější obtíže, s nimiž pacienti přicházejí do nefrologické ambulance, patří infekty močových cest a problémy s ledvinovými kameny. „Tato onemocnění jsou doprovázena bolestivými stavy a pro pacienty jsou jasným signálem, že mají navštívit lékaře. Existuje však řada onemocnění ledvin, u kterých se příznaky a potíže projeví až v pokročilých stadiích nemoci. Díky preventivnímu vyšetření moči a krve však dokážeme zachytit nastupující problém včas a zahájit tak léčbu co nejdříve,“ poukázal na důležitost prevence primář Strnadel.