Mezi historií a budoucností. Most přes Berounku hledá nové využití!

Železniční most přes Berounku je součástí „genia loci“ Černošic. Foto: Správa železnic

PRAHA-ZÁPAD – Město Černošice má velký plán. Chce využít část ocelové konstrukce železničního mostu přes Berounku, která bude nahrazena v rámci plánované rekonstrukce. Návrhy mají vzejít ze studentské soutěže.

Železniční most přes Berounku znamená pro Černošice nejen technickou stavbu, ale také součást jeho historie. Proto město plánuje část konstrukce zachovat jako historický artefakt a najít jí nové využití na veřejném prostranství. Návrh na zachování části konstrukce na území Černošic jako historického artefaktu přišel od městského fotografa Petra Kubína a získal velkou podporu.

„Železniční most přes Berounku je součástí „genia loci“ našeho města. Jedná se o ikonickou technickou stavbu, která na každého dýchne historií a i laik na ní vidí špičkovou kvalitu práce jejích architektů i stavitelů?“ říká starosta Černošic Filip Kořínek

Ve spolupráci se Správou železnic a ČVUT v Praze vypsalo město pro studenty architektury na vysokých školách soutěž. Účastníci mají za úkol vypracovat urbanistickou a architektonickou studii na další využití části původní konstrukce železničního mostu. Cílem je najít nové umístění a funkci pro tento historický klenot, který by tak mohl zůstat zachován pro budoucnost.

Pohled studentů, kteří dokážou na tématiku nahlédnout nově a zároveň v historickém kontextu, nabízí možnost vzniku zajímavého řešení. Termín pro odevzdání soutěžních návrhů je 5. června, pak dojde k vyhlášení výsledků. Po skončení soutěže se budou všechny návrhy prezentovat veřejně.

Tento projekt může být inspirací pro další města, která by také mohla využít historické artefakty na veřejných prostranstvích. Využití starých materiálů a zachování historických památek získává stále větší oblibu.